Andreu Ibarz publica a l’AVUI un excel·lent article sobre el procés de Bolonya. No puc fer més que recomanar que el llegiu i expressar la meva gran coincidència.

El Mundo d’avui entrevista a Gemma Rauret, directora de l’ANECA. Últimament l’ANECA ha rebut crítiques fortes. Per exemple ABC publicava L’Aneca crispa als rectors, el passat dia 13. Es refereixen a la verificació dels plans d’estudi que es volen adaptar al procés de Bolonya. Cal dir dues coses, una: es tracta d’un procés que s’ha posat en funcionament amb una certa urgència i, lògicament, l’ANECA està treballant contrarellotge. Dues. Com diu Gemma Rauret, aquest és un sistema dissenyat pel govern de l’Estat i l’ANECA està fent el que mana el Reial Decret corresponent. Les universitats tampoc sabem fer encara algunes d’aquestes coses. Per tant, tot el que està passant no és culpa de l’ANECA i menys d ela seva directora, per a mi aquest procés s’ha fet reiteratiu i complex per culpa del govern de l’Estat. Coincideixo amb el que diu Gemma Rauret. Altra cosa és que pensi que aquest paper, en tot cas, li tocaria a l’AQU.

El passat dia 15 en parlava, avui la premsa (El Economista, El Mundo) parla de la xarxa Emprendia i dels seus objectius.

El Mundo parla avui de la mala dotació informàtica de les universitats. Dedica també un petit espai a parlar del programari lliure  recull l’opinió d’Ignasi Labastida director de l’Oficina de Difusió del Coneixement de la UB. Espero que la crítica situació de la UB no posi en perill les iniciatives que es puguin dur des d’aquesta oficina. Caldria que el nostre Govern potenciés una mica tot això.

La Gaceta Universitaria publica un article que diu que segons El Mundo la UPF és la millor universitat catalana. Certament en l’àmbit docent la UPF ha sabut crear-se un prestigi pel fet de fer les coses bé. Clar que no ha té el llast que carrega a altres universitats catalanes. I si les coses segueixen com ara, la distància creixerà.

Petita columna d’ABC que diu que la UAB està en peu de guerra pel procés de Bolonya. Protestes tres dies i tancada a la Facultat de Filosofia. ÉS qüestió de resistir, aviat s’acabarà.

El nombre d’alumnes d’algunes carreres és motiu de comentaris (Mediterràneo, El Periódico, El Mundo). Es veu que quatre universitats, Valladolid, Salamanca, Santiago de Compostela i A Coruña tenen almenys una titulació amb un sol alumne a primer. La majoria Filologies. Són dades del servei d’estudis del Consell d’Universitats.

Diu Público que Espanya ha obtingut un 12% de les beques de mobilitat per a investigadors del Programa People de la Unió Europea. Un excel·lent resultat.

2 respostes a “Notícies de la premsa d’Universitats, Recerca i TIC del 21 de maig”

 1. a 22 maig 2008 a les 4:15 Laia

  L’ANECA ha fet la seva feia i no ha verificat 57 dels 205 projectes de grau presentats per les universitats. Les universitats de Catalunya han sortit prou glorioses de tot plegat, 31 graus verificats i 3 no acceptats. Però no ens podem comparar amb Espanya, ens hem de comparar amb Europa.
  Penso que potser encara haurien d’haver estat més exigents!

 2. a 23 maig 2008 a les 6:38 enriccanela

  Laia,
  Reconec que no sé com fan això a Europa. Jo crec que no ho fan a priori. A mi em sembla que ek que calia no és això. Simplement s’hauria d’haver mirat si coincidia títol i continguts i després avaluar a posteriori.
  No veig una avaluació a priori al Regne Unit. Ara, després si diuienel que es cada cosa, aquí a l’inrevès.
  L’autonomia és això.
  Dit això, imagino que el que no ha verificat deu ser deplorable.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació