Enric I. Canela

3cat24.cat publica: Tret de sortida definitiu a l’anomenat “procés de Bolonya”, que ha d’adaptar totes les titulacions universitàries espanyoles a l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior. El Consell d’Universitats, que aplega representants del govern espanyol i els rectors, ha donat llum verda a les primeres titulacions que a partir del curs vinent ja s’impartiran com a graus, és a dir, adaptades a les directrius europees. A Catalunya seran 31 titulacions.

La universitat pública catalana que oferirà més titulacions dins del Pla Bolonya és la Pompeu Fabra, amb sis; seguida de la de Lleida, amb quatre; Autònoma i UOC amb tres, i Girona i Rovira i Virgili amb dues.

De les universitats privades, la que oferirà més graus serà la Ramon Llull, amb vuit. Vic en tindrà dues i la Internacional de Catalunya una.

Es tracta de titulacions ja existents, que passen de llicenciatura a grau, però també hi ha quatre graus completament nous. Tres de medicina, que s’impartiran a l’UPF, conjuntament amb la UAB, i també a la Universitat de Girona i a la Internacional de Catalunya. Finalment el quart grau de nova creació és Ciència i Salut Animal, que s’oferirà a la Universitat de Lleida.

L’adaptació dels estudis universitaris a l’Espai Europeu d’Educació Superior, el conegut com a Pla Bolonya, preveu molta més dedicació dels alumnes i ha despertat la por entre aquells que estudien i treballen de no poder compaginar-ho. En previsió de l’impacte que podia suposar, la Universitat Autònoma de Barcelona va aprovar fa dos anys un marc d’actuació per conciliar feina i carrera. De moment, només s’ha aplicat com a pla pilot a Empresarials, però s’estendrà a totes aquelles titulacions que ho permetin.

Per la seva banda Diariocrítico publica avui que el Consell d’Universitats dóna el vist-i-plau a un seguit de carreres adaptades al pla de Bolonya, però no verifica 60. S’ha acordat també revisar el procés de verificació que està resultant polèmic. Rubiralta ha dit L’objectiu és evitar que en aquest procés existeix una sensació de què es fan diferències entre universitats públiques i privades, grans o petites, o entre diferents comunitats autònomes.

També en parlen del Consell d’Universitats La Cerca, Disc@pnet, Firgoa i Terra. En relació al títols, Terra destaca que la ministra ha dit que en tot el debat i construcció del sistema de finançament, no hem d’oblidar que la universitat té també un comès essencial de garantir el manteniment de determinats sabers i camps d recerca  que, encara que no siguin detectats per l’opinió pública com econòmicament competitius, han de preservar-se en l’àmbit universitari.

Madri+d també dedica un article al tema del que en destaco un comentari relatiu a l’ANECA. Diu: La ANECA s’ha defensat assegurant que l’avaluació la fan “comissions d’experts on prima el rigor tècnic, la transparència i la independència”. Fonts pròximes al Ministeri de Ciència asseguren que menen els criteris acadèmics tant en la ANECA com en el Consell d’Universitats, on estan els 71 rectors espanyols (de públiques i privades) i només tres representants del ministeri.

6 respostes a “L’aprovació de les noves carreres”

 1. a 28 maig 2008 a les 11:43 david de las heras

  Una de les carreres que en primer terme s’havia d’actualitzar al procès era la de magisteri. Perquè no s’ha fet? la resposta és fàcil perquè si s’apliqués hi hauria al 2010 un any que no entrarien els mestres per ser any de traspàs. De 3 a 4 anys passa.

 2. a 29 maig 2008 a les 6:34 enriccanela

  David,
  No crec que s’hagi pensat tant. Coneixent la dinàmica de la univerersitats , simplement les univsitats que l’imparteixen no ho tenen elaborat. Massa fi. I indicaria programació.

 3. a 29 maig 2008 a les 11:48 david de las Heras

  ok, en aquest camp no et puc portar la contrària. Però em sorpren es van menjar tant la boca que seria la primera.

 4. a 29 maig 2008 a les 3:44 enriccanela

  Tens raó, però el que passa és que el temps ha estat massa just per a les universitats públiques. les privades ho fan de forma més àgil. No fan referèndums per veure si agrada el pla d’estudis, no voten a veure si la Terra gira i és plana, etc.

 5. a 29 maig 2008 a les 4:04 Trina Milan

  L’esclerosi de la universitat en molts àmbits és tan patent que fa esfereir..com no s’hi posin, les empreses aniran a la seva, el tema magisteri és clamorós, l’únic problema és que l’empresa més gran és l’estat i la generalitat i aquí hem tornat a topar amb el mateix…pecatto!

 6. a 29 maig 2008 a les 6:08 enriccanela

  Trina,
  Això requereix un canvi, però fins que algú no s’atreveixi a reformar la funció pública, res a fer (o poc).
  El tema de magisteri, de fet, és igual que tot, la política interna de la universitat no es veu afectada pel tema del magisteri i ningú ha donat instruccions al respecte. O si més no jo no m’he assabentat. Si les prioritats s’han de donar a la premsa, malament anem.
  El govern podria haver-se adreçat a le suniversitats i haver dit, això és urgent. després hauríem vist, però molt em temno que no s’ha fet.
  S’ha parlat molt del màster però poc del grau.
  I en el tema de magisteri, d’empreses poc.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació