Enric I. Canela

Llegeixo a FECYT que set científics es reparteixen els primers premis Kavli a la innovació.

La notícia diu així:

Dimecres passat es varen fallar, per primera vegada en la història, els premis Kavli a la ciència pionera. Aquests guardons, dotats amb un milió de dòlars cadascun, són una iniciativa del filantrop noruec Fred Kavli i recompensen als investigadors més destacats en els camps de l’astrofísica, la nanotecnologia i la neurociència. L’Acadèmia Noruega de les Ciències i les Lletres i el Ministeri de Ciència i Recerca del país escandinau abonen aquestes distincions de periodicitat bianual.

La condecoració en astrofísica ha recaigut en Maarten Schmidt, .de l’Institut de Tecnologia de Califòrnia, qui comparteix honors amb el seu col·lega Donald Lynden-Bell, de la Universitat de Cambridge, per la seva aportació per a l’entesa dels quàsars. En els anys 60, Scmidt va establir un model per mesurar la distància amb galàxies llunyanes basant-se en l’anàlisi de la llum espectral dels quàsars. Lynden, per la seva part, va ser el primer a demostrar com aquestes fonts energètiques es veuen afavorides pel col·lapse dels forats negres.

Louis E. Brus, de la Universitat de Colúmbia i Sumio Iijima, de la Universitat japonesa de Mejjo, van ser llorejats amb el premi de nanociència. Brus és ben conegut pel seu descobriment dels «punts quàntics», uns nanocristalls de forma col·loïdal amb propietats semiconductores, mentre que l’investigador oriental s’ha destacat pel desenvolupament dels nanotubs de carboni, un salt revolucionari per a la informàtica quàntica nuclear.

Finalment, la distinció en la parcel·la de neurociència es va repartir entre tres acadèmics. Pasko Rakic, de l’Escola de Medicina de Yale, per la seva explicació de com s’organitzen les neurones en un cervell embrionari; Thomas Jessell, company de Brus a la Universitat de Colúmbia, pel seu estudi sobre els senyals químics presents en el procés de maduració cel·lular; i Sten Grillner, de l’Institut Karolinska suec, per descobrir els codis motrius generats pels circuits neuronals de la medul·la espinal, presents en els moviments rítmics de l’ésser humà.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació