Enric I. Canela

Llegeixo a VilaWeb Torna la tensió a la UAB pel Pla Bolonya

Un grup d’estudiants han irromput al rectorat per aturar l’aprovació del nou pla d’estudis

El rectorat de la Universitat Autònoma de Barcelona ha suspès una sessió en la qual havia d’aprovar part dels plans d’estudis de Bolonya. Un grup d’estudiants contrari a la reforma ha irromput en la reunió i ha evitat que es fes. Rectorat i manifestants s’acusen mútuament de tenir una conducta antidemocràtica. Un guardà de seguretat ha quedat ferit, segons l’ens rector del centre perquè l’han ferit, i segons els estudiants, perquè ha patit un atac d’angoixa.

L’assemblea d’estudiants de la facultat de filosofia i lletres creu que s’està aplicant Bolonya de manera precipitada i sense permetre la participació de totes les parts implicades, i reclama un referèndum per aprovar els nous graus. La degana de la facultat, en canvi, acusa els estudiants de ser una minoria violenta i sense legitimitat.

També he vist les imatges per TV3. Es pot estar a favor o en contra del procés de Bolonya, però el que no es pot fer és ell que he vist per la televisió. Una persona ferida.

Seré molt prudent en el que diré. Només puc explicar el que he viscut a la UB, concretament a la Facultat de Biologia. L’inici del procés a la facultat es va iniciar amb una Junta de Facultat en la que els estudiants no es van manifestar en contra, van nomenar uns representants per a cada pla d’estudis i han participat, dins les seves possibilitats, els seus comentaris han estat constructius. A primers de mes farem una altra Junta, amb estudiants, i cal preveure que s’aprovaran. Malauradament tot el procés ha estat una mica precipitat perquè l’inici s’ha fet massa tard, per això enguany no hem presentat res. Ho hem patit tots, estudiants i professors.

No sé si a la UAB, concretament a Filosofia i Lletres, no sé que passin coses similars a Ciències, les coses han estat molt diferents.

Em pregunto si tots aquests que parlen de referèndums i democràcia consideren democràtic assaltar un òrgan de govern, amb representants escollits per la comunitat. Jo diria que això no és democràcia ni és res. Bé potser anarquia violenta.

6 respostes a “Uns quants estudiants de la UAB donen un exemple de democràcia”

 1. a 02 juny 2008 a les 5:59 Estudiant de Lletres

  La notícia de TV3 és inexacta.
  El que s’ha volgut denunciar és la reunió irregular de la Junta Permanent de la Facultat de Filosofia i Lletres.
  Aquesta Junta es va convocar sense avisar al sector d’estudiants de l’Assemblea de Lletres (el 95% dels juntaris, recentment celebrades les eleccions) el dijous 29. Els estudiants havien tramitat una convocatòria de Junta Extraordinària (en ple) per tal de d’aprovar una moció de referèndum vinculant pel que fa a l’aprovació dels nous graus. Els estudiants de l’Assemblea van participar a les comissions i van manifestar el seu desacord amb els graus, la metodologia per a la seva aplicació i pel contingut. Aquest extrem, reconèixer que els graus són pitjor que les llicenciatures, fins i tot ho va declarar públicament la Degana feia una setmana.
  El cas és que la Degana no ha tramitat la convocatòria presentada pels estudiants, ha convocat de forma irregular segons els reglaments de la Junta de Facultat i finalment va constituir a un altre lloc la Junta Permanent, tot deixant la continuació de la sessió pel dia següent AL RECTORAT.

  L’Assemblea de Lletres va tenir notícies d’aquesta nova convocatòria el mateix dia i va volguer impugnar aquesta convocatória, de fet ha tramitat al deganat, rectorat i síndic la impugnació de la convocatòria i la declaració d’acte nul de tot el que decideixi, donat que no ha respectat el dret de participació de TOTS ELS MEMBRES DE LA JUNTA. Al pujar al rectorat, a les escales, es va trobar amb un cordó de seguretat increible que volia impedir el pas legítim pel recinte del rectorat i no es va personar cap responable polític d’aquesta situació, aixó si, la degana hi era… al tercer pis fent declaracions a TV3.

  El treballador de seguretat va patir molt, de la mateixa manera que els estudiants. La UAB té el seu video dels fets i els estudiants també, ara en procés d’edició i es pot veure clarament les raons de la pressió i el procediment. És més, quan el treballador va caure a terre, el van ajudar estudiants i es va aturar la pressió. Tanmateix, no van voler obrir la porta per evacuar al damnificat fins transcorreguda una bona estona, per a sorpresa de tothom. Una vegada oberta la porta, van passar els de seguretat i els estudiants i també estudiants es van apropar per demanar per l’estat del treballador de seguretat.

  És més, l’Assemblea va emetre un comunicat especialment adreçat a aquest col·lectiu i aquest mateix dia va tenir una reunió amb ells. El mateix corp de seguretat reconeix que es van excedir i que entenen les nostres reivindicacions, tanmateix no volen fer declaracions publiques (a mi això em recorda a les filtracions dels mossos d’esquadra referents a la seva intervenció al pati de la facultat de lletres).

  La lliçó de democràcia és real, no figurada. Els canals institucionals ni tan sols el rectorat ni el deganat els respecten. La càrrega dels Mossos d’esquadra contra la gent de fora de la facultat a les 20h del vespre està fora de tots els rangs d’intervenció policial justificada al campus. Aquest mateix dia, és a dir, divendres passat, li vam recordar els estatuts de la UAB al rector al passadís i no va tenir més resposta que recriminar que un estudiant fumés al passadís.

  Crec que quan la falta de respecte cap els membres ,també legítimament, escollits pels estudiants, és tan flagrant és justificat entrar a les reunions i demanar explicacions i nulitat d’aquestes.

  De la mateixa manera, el Consell de Govern. Si el Rectorat i l’Equip de Govern en lloc de retòrica populista pels mitjans donguès resposta sobre els fets del 4 de Març (el que demanen els estudiants) no caldria pujar cada deu dies per fer-ho. Pot semblar mentida, però a la gent que treballa i estudia no li fa gens de gràcia haver de defensar-se així, també tenim feina i altres preocupacions.

  Ens acusen de terroristes, feixistes i violents però encara no sé perquè molts companys i companyes tenen ferides i fins i tot el cap trencat per haver fet una sentada a un lloc públic i obert, el dia 4 de Març.

  Crec que el comunicat de la Degana tot atribuïnt aplaudiments per part dels estudiants al fet de que el treballador haguès patit en el bloqueig, és frívol i temerari. Perd la poca credibilitat que li quedava davant els estudiants i els que volen mirar més enllà. A mi en resultaria sospitós que els bons siguin tan bons i els dolents tan dolents, invariablement. Criminalitzar i tractar com a irracionals als estudiants ja no cola.

  El que estàn fent a la UAB no té nom. I ho dic amb coneixement de causa. Els estudiants estudien fòrmules legals més enlla de l’àmbit universitari.

  Tots els comunicats a http://especialbolonya.wordpress.com

 2. a 02 juny 2008 a les 10:43 David

  Partint de la base de què no entenc massa quin criteri pot tenir un estudiant de segon o tercer curs per jutjar les bondats o maldats del procés de Bolonya, hi ha un fet que m’inquieta i que no és el primer cop que ha passat: no convocar a reunions a persones que han de ser convocades havent estat escollides com a claustrals, membres del consell de govern o de la junta de facultat. Si realment és així (poden haver diferències d’interpretació sobre el concepte convocatòria), és igual de censurable que els brots de violència que hem vist a la universitat.

 3. a 02 juny 2008 a les 10:47 enriccanela

  David,
  Per això he penjat l’anunci d’aquest comentari. Si això és així em sembla gravíssim. El que està passant a la UAB és bastant seriós. No m’agrada.
  Dit això els estudiants que estan fent tota aquesta muguda ant-bolonya s’equivoquen.

 4. a 03 juny 2008 a les 12:54 en contra dels que estan en contra

  David,
  Entenc el teu escepticisme cap als “estudiants de segon i tercer curs” respecte a les seves capacitats per avaluar la bondat o maldat del procès de bolonya. T’haig de dir que hi ha estudiants que portem molt de temps en aquesta lluita perquè la considerem legítima i perque hi dediquem esforços. Alguns de nosaltres, no tots, ni tan sols tants com voldriem nosaltres mateixos, ens hem llegit les lleis, n’hem fet resums i n’hem difòs el missatge. Llegim, reflexionem i actuem.

  N’hi ha que no ho fan, dels nostres i dels seus. Per tant, segons la mateixa regla de tres, jo no sé quines capacitats tenen segons quins caps de departament, degans i vicerrectors per evaluar la bondat o maldat de bolonya. I tanmateix hi són. I tanmateix ningú els discuteix.
  Si comencem a repartir carnets d’expert i de legitimitat d’avaluació fem-ho de manera justa i encara ens endurem sorpreses. Malhauradament per a tots, bona part del professorat i dels càrrges de gestió no coneixien les particularitst del procès de bolonya i de la la LOU. Tan sols saben que estan en contra dels estudiants, això sempre.

 5. a 03 juny 2008 a les 5:33 enriccanela

  Resposta a en contra dels que estan en contra,
  Potser tens raó en què molt professorat que avui ocupa càrrecs no coneix ni les lleis ni res.
  De totes formes també t’haig de dir, i jo si conec les lleis, que algunes de les anàlisis que han sortit dels que esteu en contra (evidentment no cito a cap col·lectiu explícitament perquè em perdo i no voldria ser mal interpretat) estan esbiaxcats i no diuen la veritat. Per a mi hi ha dos punts: Un és el de les beques. El segon és la incertesa. realment hi ha molta especulació sobre el que serà però poca realitat. Quan es parla de plans d’estudi, jo si n’he participat i és rotundament fals que es rebaixin continguts (en els que he participat).
  Tampoc és cert que el professorat que no s’ha llegit les lleis estigui en contra dels estudiants, en tot cas podrien estar en contra dls que estan en contra, però em sembla que només defensen una opinió.

 6. a 04 ag. 2008 a les 12:46 UAB s.a.

  el més fàcil es assenyalar amb el dit la violència dels estudiants que lluiten contra la reforma però mai es contextualitza d’on prové aquesta resposta…per mi tot té una causa i una conseqüència…

  1)El fet de que el Pla Bolonya s’ha plantejat d’esquenes a la comunitat universitària, es una realitat.
  2)El fet que aquest Pla comporta a més d’una reforma en continguts, també una privatització per part de les empreses,blah,blah,blah…es una altra realita (sinó mireu els acords q ha fet Lluis Ferrer amb Telefònica, Santander,SGAE…

  [http://www.kaosenlared.net/noticia/uab-signa-conveni-amb-sgae-repsol-ypf-i-corte-ingles]

  3)Devant d’aquesta situació deseperada es prenen situacions desesperades com una Tancada, on només es demanava una aturada parcial del per poder debatre els continguts que a tothom interessa i TOTHOM TE DRET i deixar en evidència els seus errors de càlculs! Com a resposta càrrega policial!!!!100 ferits és la conseqüència de defensar amb ungles i dents una universitat pública

  4)2000estudiants es manifesten contraris al rector demanant la seva dimissió i es fa boicot als consells de govern
  5)Conseüència: s’expedienta a 30 alumnes q formen part d’assemblees

  Ara respon…Qui és el causant de la violència???

  JUTJA TU MATEIX!…video sobre els fets…

  PART1: http://es.youtube.com/watch?v=40tS0H3RpbA
  PART2: http://es.youtube.com/watch?V=hV5uLCoSrrM&feature=related

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació