Enric I. Canela

Pel seu interès, si més no a mi m’ho sembla, reprodueixo l’entrevista feta al bioquímic Joan Massagué i que apareixia en el diari Público del dia 31 de maig.

Traducció de l’Entrevista publicada a Público.es el 31 de maig i realitzada per Ainhoa Goñi

L’investigador Joan Massagué (Barcelona, 1953), premi Príncep d’Astúries en 2004 i únic espanyol assentat en l’elit dels 50 científics més citats del món, va emigrar als EUA per desenvolupar el seu treball a principis de la dècada de 1980. Nou anys més tard va arribar al Memorial Sloan-Kettering Cancer Center , a Nova York, on des de 2003 dirigeix el Departament de Genètica i Biologia del Càncer. El seu treball als EUA li va permetre descobrir la maquinària molecular, clau per al desenvolupament embrionari i la regeneració de teixits, que impedeix la divisió cel·lular i protegeix contra el desenvolupament de tumors; quan aquest mecanisme funciona malament, provoca el càncer. En l’actualitat estudia els gens que participen en la metàstasi del càncer de mama. Des que la ciència espanyola lluita per entrar en la primera divisió mundial, el seu possible retorn i l’impacte que això tindria s’ha convertit en un desig gairebé obsessiu per a molts. Fa dos anys i mig va posar un peu per tornar, a l’assumir la direcció adjunta de l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona (del PCB de la UB), però el retorn no està avui entre les seves prioritats. Massagué va assistir la setmana passada a Girona a un seminari sobre biomedicina, organitzat pel Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), en el que 16 dels més grans experts nacionals en la matèria van exposar els seus treballs en presència dels Prínceps d’Astúries, Felipe i Letizia.

Vostè és un emblema de la famosa fuga de cervells. Cal el retorn dels científics espanyols o ha d’apostar-se més aviat per portar als millors, al marge de la seva nacionalitat?
Com en altres activitats professionals, cal apostar pels millors, siguin d’on siguin. A més, els espanyols sempre intentaran tornar, els uneix la seva família, els seus costums; en canvi, als estrangers, als quals no els uneix res amb Espanya, cal atraure’ls d’alguna forma. Això s’aconsegueix amb contractes i projectes interessants, fent-los les mateixes ofertes que obtindrien de qualsevol país important en ciència.

Com veu la situació actual de la ciència a Espanya?
Els últims anys s’han donat passos molt interessants en ciència i en tecnologia, com en qualsevol altre país avançat que, a més, entén d’economia de la salut. Però Espanya es troba en aquests moments en l’adolescència del seu recorregut per convertir-se en una potència científica, hi ha encara desajustos, falta de tradició, hi ha dècades de retard en algunes coses.

Quins Són els majors reptes de la política científica a Espanya?
Augmentar el finançament privat, contractar talents, augmentar les infraestructures i reduir la burocràcia, la qual cosa, a més, faria la carrera científica molt més atractiva; entre molts altres problemes. Jo el que faria, davant del dubte, seria copiar els sistemes que tenen els països als quals esperem imitar, si a ells els va bé és per alguna cosa.

Quina imatge projecta avui la ciència espanyola a l’estranger?
La comunitat científica exterior està molt intrigada pel que està ocorrent a Espanya, està a l’expectativa, mirant amb afecte, diria jo. Així ocorre als EUA. Però l’aposta encara està en l’aire. Espanya, en el seu canvi, ha començat pel més fàcil, que és mobilitzar més fons, prestar més atenció política, crear alguns programes de reincorporació, construir instituts i edificis nous, que costa molts diners… Tot això és la cosa més fàcil quan se surt de la situació en la qual estava Espanya històricament. La cosa més difícil és el que ve ara, reconvertir les mentalitats i cultivar els lideratges, per exemple, o donar prioritat a l’excel·lència, una cosa que em fa molt poc popular quan la dic, encara que és essencial en qualsevol àmbit de l’activitat humana.

Això significa substituir el cafè per a tots per un reconeixement per als científics que obtenen millors resultats…
Clar, el que se’n va a comprar unes sabates o un bon cotxe distingeix ràpidament on està el bo, es fixa en la marca i no espera que totes les marques siguin iguals. No es pot pretendre que tots els vins de totes les regions d’Espanya siguin igual de bons. En recerca, naturalment, passa igual, el talent humà no és homogeni. No obstant això, el gran enemic de la reforma científica que Espanya necessita és precisament la resistència mesquina, l’oposició forta i vociferant que impedeix o dificulta la necessitat d’invertir de manera decidida sobretot en aquelles entitats i individus que havent rebut el mateix que altres, han demostrat ser més capaços de portar els seus projectes endavant. Així és com funciona la recerca en aquells països als quals volem emular.

En la lluita recent contra el càncer han aparegut multitud de marcadors genètics, algun d’ells, en el seu propi laboratori. Per què no hi ha teràpies directes amb aquests gens com diana?
Estan sortint marcadors genètics i sortiran moltíssims més. Però que tinguem informació sobre les susceptibilitats genètiques de cada persona a patir determinades malalties és molt diferent que puguem fer alguna cosa per modificar aquestes probabilitats. Intervenir a base d’anar canviant gens, que és el que innocentment alguns pensaven en la dècada de 1990 que s’aconseguiria amb la teràpia gènica, s’ha vist que no és possible. La utilitat dels marcadors està més aviat a aportar informació sobre probabilitats de risc per, en funció d’ella, millorar la prevenció general, actuar sobre els factors ambientals que poden desencadenar la malaltia. No es poden canviar gens avui dia i és difícil entreveure que haurà tecnologia per tal que es pugui assolir en el futur. En oncologia serà difícil que la teràpia gènica intervingui, encara que en altres malalties, pot ser que sí.

Se sap que el càncer de mama pot ser provocat per factors genètics o ambientals, però no se sap com actuar contra ells…
Hi ha un coneixement bastant superficial dels elements de risc en si, més enllà dels quals són claríssims. El tractament hormonal de la menopausa, les maternitats tardanes o les lactàncies curtes són factors de risc, però es desconeix en quin percentatge, fins a quin punt i en què forma. Quan es recomanen dietes, fer exercici o altres activitats, en tot cas saludables, es fa més per intuïció que basant-se en ciència exacta.

S’arribarà en el futur al control del càncer?
Està cantat que sí i això serà un esdeveniment extraordinari per a la ciència. Ja ha començat a controlar-se el càncer, és una realitat, un tant per cent molt elevat dels 200 o 300 tipus de càncers que existeixen es curen o almenys es fan crònics. Avui hi ha milers de pacients que tenen càncer i que viuen una vida perfectament normal. I cada any es delimita més. Si no ocorre res imprevist, com una tercera guerra mundial, el control del càncer es produirà i serà la gran consecució de la humanitat. I això no és només una promesa, és una cosa que se sap quan s’extrapola el que ja s’ha aconseguit i es projecta cap a les pròximes dècades. I serà un canvi fonamental, com el que es va produir al segle XX amb les malalties infeccioses, que ara considerem controlades. Encara queda molt per fer, però el final del càncer, el seu control absolut, arribarà.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació