Enric I. Canela

Ahir, tan bon punt va aparèixer la notícia vaig escriure Finançament universitari i el preu de les matrícules amb una mínima reflexió sobre el que va acordar ahir la Conferència General de Política Universitària.

Com no podia ser altrament avui han sortit els corresponents comentaris de premsa

(ABC i 2, Diario de León, El País, El Mundo, El Correo Español del Pueblo Vasco, Diario de Jerez) i també he pogut llegir la nota de premsa del Ministeri de Ciència i Innovació.

Dos punts centrals en els comentaris. L’augment de les matrícules i el finançament universitari. Sobre el segon punt soc optimista. Crec que Màrius Rubiralta, amb el suport de la ministra tirarà endavant el tema. Espero impacient veure com es desenvolupen les coses. Em sento fortament implicat. Rubiralta coneix molt bé, em compartit algunes hores discutint això en altres moments, els problemes del finançament de les universitats que més recerca fan. El document que vam elaborar en el difunt Consell de coordinació Universitària quedava també molt clar. Rubiralta ho voldrà resoldre, altrament moriran d’inanició les universitats més competitives i tindrien raó els que diuen que es vol treure la recerca de les universitats. Com deia, esperem esdeveniments, el ministeri ha de moure peça.

L’altre punt és el de les matrícules. Aquí hi ha un erro de base, no és imputable a aquest ministeri, no ha tingut massa temps i ha seguit el ritme de l’anterior. Dic amb la tranquil·litat que dóna saber que has avisat amb prou temps i que has col·laborat intensament en un debat per corregir els dèficits, que s’hauria d’haver modificat el sistema de beques. Com deia ahir s’hauria d’haver creta un sistema diferent per als nous graus. En el seu dia li vaig dir a la ministra Mercedes Cabrera, aleshores responsable, que calia fer alguna cosa, altrament els estudiants ho patiran. No hagués estat molt més rendible per al país destinar els recursos públics a millorar les beques en qualitat i quantitat i no donar 400 euros a cada contribuent? Aquesta reflexió em portaria molt més enllà, però crec que aquesta mesura pot haver deixat al govern espanyol, ia l nou ministeri, sense marge de maniobra per modificar el sistema de suport econòmic a l’estudi, ara tot serà més difícil.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació