Divendres vaig escriure Sofismes universitaris com a conseqüencia de la publicació del Manifest Per una universitat pública al servei de tota la societat, signat per alguns professors de les universitats catalanes i per la que demanaven adhesions. Dissabte ABC i El Punt hi feien referència. En el meu escrit ja vaig manifestar la meva opinió al respecte.

La Gaceta de los Negocios del dissabte tocava un dels punts que més han donat que parlar i que fa que es digui que el procés de Bolonya es regeix per criteris de mercat. Deia que hi ha més professors per a les filologies que estudiants. Des de Filologia diuen que el nombre d’estudiants no és un criteri vàlid. Estic d’acord, no ho és, però potser si que cal racionalitzar l’oferta, potser els impostos s’han d’utilitzar adequadament. A vegades és més barat pagar la manutenció i el salari de l’estudiant en una altra ciutat que tenir aquest professorat. Evidentment cal valorar la recerca, quina fan i adequar les coses. També cal pensar en els màsters. El que no té sentit és repetir a cada cantonada títols sense estudiants (també en algunes enginyeries). No estic mercantilitzant res. A vegades és més barat pagar un taxi sempre que calgui que posar un autobús de línia regular.

La cosa continua amb un editorial de La Gaceta de los Negocios. Diu que ara hi ha més places universitàries que estudiants que hi vulguin accedir. Cert, en uns llocs més que en altres. Cal, sens dubte, racionalitzar. El procés de Bolonya és l’oportunitat, però també cal tenir en compte que no tota la docència l’ha d’impartir el mateix tipus de professorat. Si ens hem de semblar a altres, hi ha molt suport a la docència que no està en mans de professorat de plantilla, per exemple hi ha personal tècnic de suport, etc.

Diari d’Andorra feia dissabte referència a la conferència inaugural dels debats de recerca SAC pronunciada per Joan Guinovart, director del Institut de Recerca Biomèdica (no del Parc Científic de Barcelona com diu l’article).

Alerta de Cantàbria del dia 3 de juny parlava de l’acord de la Conferència General de Política Universitària que permet augments de les matrícules universitàries entre un 4,2% i un 8,2%.

La Vanguardia publicava dissabte un article – entrevista sobre el prestigiós sociòleg Manuel Castells.

El País publicava dissabte un obituari dedicat al excel·lent investigador, físic teòric, Paco Yndurain. Havia mort dos dies abans.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació