La nova selectivitat


Enric I. Canela

Pel que sembla es tira endavant la reforma de la selectivitat tal com havia dit el govern espanyol.

Segons llegeixo a 3cat24.cat A partir del 2010 hi haurà cinc proves obligatòries: comentari de text, català, castellà, llengua estrangera i un darrer de la branca de Batxillerat estudiada. A banda d’aquests exàmens, n’hi haurà dos més de voluntaris. Només serviran per pujar nota i hauran d’estar relacionats amb la carrera que voldrà estudiar l’alumne, a diferència de la selectivitat actual que inclou set exàmens obligatoris: comentari de text, català, castellà, llengua estrangera, dos exàmens de la branca de Batxillerat estudiada i un d’una modalitat que escull l’alumne.

A més, els estudiants que fan la selectivitat aproven amb un quatre de mitjana dels set exàmens, però a partir del 2010 passaran les proves si treuen un cinc o si treuen un quatre tenint una nota mitjana de batxillerat de sis.

També hi haurà canvis a partir del 2012. Fins ara només hi ha un examen escrit de llengua estrangera, però més endavant serà oral i servirà per pujar nota.

Si això es tota la reforma anem ben servits. Jo crec que la informació no deu ser correcta, o ho vull creure. Si això es veritat, tal com passa ara, es pot donar el cas que un estudiant que es matriculi a una carrera suspengui les matèries essencials per fer aquesta carrera.

La selectivitat, l’actual o el model que llegeixo es planteja, no serveix per determinar si un alumne està capacitat o no per anar a la universitat, en absolut, és tracta d’un mecanisme neutre per ordenar els estudiants que volen estudiar carreres amb poques places sense conflictes i sense que ningú es posi vermell. Res més que això, tota la resta una monumental comèdia. Forma part d’un sistema en el que tothom passa de curs encara que no sàpiga llegir. I aquest no és un problema del que es pugui culpar a la universitat ni a l’àmbit del govern espanyol que gestiona els afers universitaris, és una norma que deriva d’un malaurat sistema educatiu dissenyat per fer veure que tothom es gradua.

Si algú vol fer una selectivitat, que jo no, el que cal és fer exàmens de tot i aleshores ponderar les notes de les matèries en funció de la carrera que es vulgui fer.

Ara, la millor fórmula és suprimir-la o arribar a un acord dels signants de la declaració de Bolonya per evitar les injustícies que actualment s’estan produint. Per què no hi ha el valor d’adoptar un sistema com el britànic? Que les universitats seleccionin els estudiants i ens deixem d’històries.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació