El Pacte no pactat


Enric I. Canela

Encara que amb retard, el Govern de la Generalitat ha aprovat avui la seva proposta del Pacte Nacional per a la Recerca i la Innovació (PRNI) (podeu llegir la notícia completa a l’enllaç) amb l’objectiu de fixar a 15 anys vista un full de ruta compartit amb els partits polítics, les universitats, les associacions empresarials i els sindicats, i amb altres agents socials i econòmics que s’hi vulguin adherir.

El Govern promou el Pacte per tal de compartir una agenda comuna de país per al desenvolupament d’un nou model socioeconòmic basat en la recerca, la innovació i l’educació que permeti passar d’una economia industrial i de serveis tradicional cap a una altra basada en el coneixement.

El Comitè Permanent d’Experts del PNRI va lliurar al Govern el 30 d’abril passat un document de bases fruit de sis mesos de treball que ha comptat amb la participació de gairebé 700 experts a nivell nacional i internacional de l’empresa, l’administració i el món acadèmic. El Govern, a partir de les recomanacions fetes pels experts, ha aprovat formalment la seva proposta, que ja es va avançar fa unes setmanes als agents per iniciar les sessions de treball i assolir un acord.

La proposta de PNRI identifica 8 reptes i 26 objectius. Per a cada objectiu s’estableixen els compromisos dels diferents agents, fins a un total de 130, alguns dels quals són un reforçament d’accions ja existents i altres representen noves estratègies, programes i actuacions per als propers anys.

No m’agrada gaire el llenguatge. Diu que hi ha 8 reptes i dins de cada repte 26 objectius. Repte és Objectiu difícil que constitueix un estímul i un desafiament per a qui se’l proposa, mentre que objectiu és Fi a aconseguir. Jo crec que hi ha 8 objectius globals i 26 objectius parcials o subobjectius encara que alguns si que són realment reptes. Em desagrada que el plantejament inicial sigui considerar difícil d’aconseguir allò que intentem pactar. Poca confiança. Segurament deu ser, però, que aquesta paraula està de moda, tot són reptes.

Diu al final del text que el PNRI es desplegarà a partir d’un pla de prioritats i una planificació de les actuacions dels diferents agents i comptarà amb una Comissió de Seguiment. Jo imaginava que el Pacte s’havia de pactar, com es pot desplegar un Pacte que no s’ha pactat? Clar que la començament diu que és una proposta de Pacte. Potser és que la redacció és incorrecta i no es desplegarà el Pacte sinó que es faran les accions per aconseguir el Pacte. Potser ens ho aclariran aviat. Veurem.

2 respostes a “El Pacte no pactat”

  1. a 15 jul. 2008 a les 9:17 David

    Un altre “Pacte Nacional” més per a la col·lecció. D’altra cosa no sé, però en màrqueting són uns experts…

  2. a 15 jul. 2008 a les 10:35 enriccanela

    David,
    Més aviat em sembla un ridícul espantós. A la meva vida he vist una cosa igual. Jo ja veus que no me n’estic. POsar-los en evidència.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació