Enric I. Canela

Llegeixo que la ministra de Ciència i Innovació, Cristina Garmendia, ha participat avui a Versalles en la reunió informal del Consell de Competitivitat de ministres europeus de Recerca, organitzada per França com part dels actes previstos en la seva Presidència del Consell de la UE. Durant la trobada, els ministres s’han compromès a avançar en la definició de l’Espai Europeu de Recerca (ERA).

Els ministres han debatut sobre la millor forma de desenvolupar el Procés de Ljubljana, que va ser engegat per la Presidència eslovena i que presenta una nova visió de futur de l’Espai Europeu de Recerca.

Segons el programa de treball de la Presidència francesa, es van a emprendre una sèrie d’activitats que pretenen definir una “visió de futur per al 2020” relativa a l’ERA. Entre altres aspectes, els responsables europeus de Recerca s’han proposat avançar en els reptes que afronta la recerca europea, amb la finalitat de concretar la manera que l’ERA pot abordar assumptes prioritaris com l’energia i el canvi climàtic, l’alimentació i la agronomia, la salut i l’envelliment i la societat de la informació.

Així mateix, els ministres han debatut sobre l’estratègia per a una programació conjunta de recerca, la mobilitat dels investigadors i la cooperació internacional dintre de l’ERA. També, esperen seguir avançant pel que fa al marc jurídic de les infraestructures d’investigació paneuropees.

La reunió ha estat estructurada en diversos grups de treball. Garmendia ha participat en el de Salut i Envelliment, en el qual s’han abordat temes com els desafiaments en matèria de salut d’una població envellida com l’europea i les accions que haurà d’engegar la UE en la lluita contra les malalties neurodegeneratives.

Recordem que el Procés “de Ljubljana es fonamenta en quatre principis:

  • La lliure circulació de coneixements;
  • La col·laboració entre institucions modernes de recerca en agrupacions competitives a nivell mundial;
  • Condicions favorables per a tots els agents de la recerca, inclosos el sector privat i les petites i mitjanes empreses (PIME);
  • Beneficis per als ciutadans gràcies a esforços de recerca dedicats a resoldre objectius importants per a la societat.

 

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació