Bolonya: perdre o guanyar?


Enric I. Canela

Arxiubecaris, en Espacial Bolonya, publica L’ACUP reconeix que el grau equival al primer cicle de les antigues llicenciatures.

Diu: Els estudiants de nou ingrés a les universitats catalanes han rebut amb les seves carpetes i informació per a la matriculació un díptic a on es reconeix que els graus bolonyesos tenen equivalència amb el primer cicle d’una llicenciatura i no amb la llicenciatura completa, tal com han estat defensant diverses autoritats acadèmiques i “experts” en l’Espai Europeu d’Educació Superior (EEES).

És veritat, el fullet explicatiu diu això. Discrepo absolutament. Ho deuen haver encarregat a un editor de còmics. Està malament. Ni tan sols la proporció del dibuix és adequada. En general, a Catalunya, les llicenciatures duren 4 anys igual que els actuals graus, no passa igual amb les enginyeries. Les competències són les mateixes. S’han reduït 40 crèdits. El que caldria comparar són els continguts. Puc ben bé assegurar que en les carreres que conec no es perd absolutament res. Si es fa bé, es guanyarà, i si es fa malament, es perdrà. I si es fa bé els estudiants aprendran força més amb un grau que amb una llicenciatura actual. Temps al temps.

4 respostes a “Bolonya: perdre o guanyar?”

 1. a 22 jul. 2008 a les 4:27 Joan Gil Oliveras

  Amb un Grau de Dret no pots exercir d’advocat. Abans amb una llicenciatura si.
  per exemple.

 2. a 22 jul. 2008 a les 6:01 enriccanela

  Joan,
  Això és així, però abans de Bolonya ja es pensava en preparar un decret per canviar així. A tota Europa és així. Com els metges, el títol no et dóna la capacitació professional. En general hi ha una separació de coneixements i pràctica professional.

 3. a 23 jul. 2008 a les 10:57 Gustau Miralvent

  Primer van ser els estudiants (“no gaires”) que exageranven en les seves demandes i manipulaven la informació,
  després van ser els rectors i professors que es manifestaven en contra de l’EEES, que estaven mal informats,
  i ara és la ACUP que en la seva promoció dels graus s’equivoca en el discrus de la implemetació del seu propi pla…
  A qui hem de creure? a alguna divinitat que està per sobre del bé i del mal, dels bons i dolents?
  O bé em de tenir FE amb la teva afirmació: “I si es fa bé els estudiants aprendran força més amb un grau que amb una llicenciatura actual. Temps al temps.”?

 4. a 23 jul. 2008 a les 2:38 enriccanela

  Gustau,
  De fet el que diu l’ACUP, greu, no té res a veure amb el que s’ha acordat a les diferents reunions internacionals. De fet el mayeix comissionat erra en el seus docuemnts. Segueixo defensant el mateix. El procés de Bolonya no fa perdre res. En tot cas serà la manca de recursos. Busquen excuses de mal pagador.
  Culpar al procés de Bolonya dela mala gestiuó dels governs és equivocar l’enemic. Recomano la lectura dels diferents documents signats pels governs i la comparació amb les polítiques que s’adopten. He escrit prou sobre la matèria.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació