Enric I. Canela

Arxiubecaris, en Espacial Bolonya, publica Com es determina el preu dels estudis universitaris?. Un bon article, però conté una errada. Diu: A dia d’avui els estudiants paguen al voltant del 20% del cost real dels estudis. No és cert. Els estudiants paguen al voltant del 20% del cost de la factura universitària descomptant les inversions. És a dir incloent la totalitat dels salaris del professorat i del PAS. Cal recordar que el professorat i el PAS no es dediquen íntegrament a la docència. El que paguen els estudiants, depèn de la carrera, s’acosta més al 30%. Un estudiant de dret pot pagar el 50% i un de Geologia un 15%.

Esperem que aviat es facin públics els costos universitaris i aleshores es veurà la fracció que es paga de cada estudi i en cada universitat.

4 respostes a “El que paguen els estudiants amb les matrícules”

 1. a 21 jul. 2008 a les 10:02 David

  La xifra real és molt superior, i probablement estigui més a prop del 50% que no pas del 20%. Però dubto que l’arribem a veure algun cop, llevat que algun president de consell social o vicerector d’economia es posi ferm en aquest afer.

 2. a 22 jul. 2008 a les 6:47 enriccanela

  David,
  Es veurà. Quan jo era vicerector vaig fer públiques les xifres a la junta de govern. Vaig tenir una disputa amb el Govern perquè no els agradava.
  Ara estem acabant a l’AQU uns protocols de càlcul de costos on tot això comença a posar-se negre sobre bvlanc per tal que totes les universitats o tinguin. Si el Goven obliga mitjançant contracte – programa es farà. Hi ha una raó, posar de manifest els recursos que realment es poden a la recerca.

 3. a 22 jul. 2008 a les 4:15 Joan Gil Oliveras

  Esperar que algú dels Consells socials, tenint en compte algunes de les persones que en formen part, sospito que no diran pas res sobre aquest tema.

 4. a 22 jul. 2008 a les 4:58 enriccanela

  Joan,
  Les coses sortiran. Avui mateix ho estàvem discutin a l’AQU. POtser trigarà un any, això si perquè cal aprovar els protocols de càlcul. Per exemple, com s’apliquen els salaris del professorat?

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació