Enric I. Canela

Avui El Periódico publica una notícia sobre un tema el que he fet referència reiteradament: les beques universitàries.

Diu que a l’Estat només el 13,5% dels estudiants tenen beca. A Catalunya el 10,5%. Això és la cua absoluta d’Europa (es poden veure algunes dades aquí)

L’informe assenyala alguns aspectes amb els que coincideixo. El que l’informe que vam elaborar al Consell de Coordinació Universitària sobre el finançament assignava a beques és clarament insuficient. Només 244 milions d’euros. El problema és que en aquells moments ni se sabia quan alumnes realment disposaven de beca. Beques i ajusts apareixien barrejats en un únic calaix i era impossible destriar. Simplement es va enviar un missatge. El que en aquell moment estava disposat a assumir el govern espanyol per acceptar l’informe eren els 2.733 milions d’euros. Calia incidir en beques i es va posar aquesta xifra que implicava ja un notable augment. Les beques han d’augmentar en quantitat i import. La situació no pot seguir. En totes la manifestacions que he fet sobre el procés de Bolonya he insistit en què la reivindicació més important que haurien de fer els estudiants és la de les beques. No em fan gaire cas. Em consta que el secretari d’Estat d’Universitats, Màrius Rubiralta, està tan o més preocupat que jo per aquest tema. Sap perfectament que aquest és un punt feble del sistema universitari espanyol. Malauradament els responsables de Ciència i Innovació tenen les idees bastant clares però sembla que Solbes no deixarà anar massa diners. Tant de bo entengui el president del govern espanyol que sense un bon sistema de beques no hi ha política social en matèria universitària.

Una nota final. No El Periódico ni els estudiants saben el percentatge del cost que paguen els estudiants. Insisteixen en carregar el total de “la factura” universitària, és a dir tota la despesa anual universitària a docència. Això és una barbaritat. Una part substancial correspon al professorat i una part important dels salaris s’han de considerar recerca. A banda d’altres despeses i personal dedicats exclusivament a la recerca. Els estudiants paguen més del 30% del cost.

2 respostes a “Les beques universitàries i el cost dels estudis”

  1. a 05 ag. 2008 a les 11:01 Isabel

    A on es pot trobar el càlcul del cost dels estudis i el percentatge que cobreixen els estudiants? Hi ha moltes divergències a les dades!

    Moltes gràcies

  2. a 05 ag. 2008 a les 1:44 enriccanela

    Isabel,
    No és fàcil. Actualment l’AQU està elaborant un manual per fer això. La UB fa anys que ho fa. Quan m’encarregava d’aquestes coses ho vam posar en funcionament. Jo ho feia públic a la Junta de Govern d’aleshores. Ara em sembla que no es diu, però només seria cosa de demanar-ho.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació