Enric I. Canela

A l’agost tenim poques notícies sobre l’àmbit universitari, més enllà d’algunes sobre cursos d’estiu i tot això. Amb tot aquests dies apareixen notícies al voltant del nou rànquing web d’universitats del món.

Aquest rànquing mesura:

 • Mida (S). Nombre de pàgines recuperades des dels 4 motors de recerca: Google, Yahoo, Live Search i Exalead.
 • Visibilitat (V). El nombre total d’enllaços externs únics rebuts (inlinks) per un lloc que es poden obtenir de forma consistent des de Yahoo Search, Live Search i Exalead.
 • Fitxers rics (R). Els següents formats d’arxiu van ser seleccionats després de considerar la seva rellevància en les activitats acadèmiques i de publicació, i tenint en compte el seu volum d’ús: Adobi Acrobat (.pdf), Adobi PostScript (.ps), Microsoft Word (.doc) i Microsoft Powerpoint (.ppt). Aquestes dades van ser extraidos a través de Google, Yahoo Search, Live Search i Exalead.
 • Acadèmic (Sc). Google acadèmic proporciona el nombre d’articles i cites per a cada domini acadèmic. Els resultats obtinguts de la base de dades del Google Acadèmic comprenen articles, informes i altre tipus de documents acadèmics.

Els autors diuen: Si el rendiment web d’una institució es troba per sota de l’esperat d’acord a la seva excel·lència acadèmica, els dirigents universitaris haurien de reconsiderar la seva política Web, promovent l’increment substancial del volum i la qualitat de les seves publicacions electròniques.

La UB, la primera de Catalunya es troba la 72 d’Europa molt per darrera de la Complutense de Madrid. El mateix diari ABC ho destaca dient que no és normal. Com els mateixos autors del rànquing diuen, la UB té domini .edu i moltes pàgines són .es. No sé com juga el .cat. En tot cas la UB, com les altres universitats catalanes hauria de prestar especial atenció a aquest tema i millorar el web, molt antic.

2 respostes a “El rànquing webometrics 2008”

 1. a 22 ag. 2008 a les 2:57 Edunomia

  Torna la webometria…

  Reopassant les notícies de vacances m’he trobat una notícia d’ABC del 8 d’agost, que després he vist que comenta en Ramon Canela al seu blog: el darrer informe de Webometria. Ja n’he parlat altres vegades d’aquest info…

 2. a 22 ag. 2008 a les 5:33 enriccanela

  Si. Per una vegada ho diuen bé.
  Per cert, m’has enviat a la UdL. Has confós el nom.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació