Enric I. Canela

Avui Diario Notícias de Alava publica una entrevista amb el rector de la Universitat Autònoma de Madrid, Ángel Gabilondo, en qualitat de president de la Conferències de Rectors de les Universitats Espanyoles. Podeu llegir la revista, Gabiolondo té un bon discurs, un bon criteri i les idees clares. En destaco, però, dues de les preguntes. M’han semblat d’interès.

Existeixen garanties que l’Espai Europeu d’Estudis Superiors, que entrarà en vigor en 2010, no implicarà una mercantilització de les carreres universitàries?
Hem d’anar amb compte i triar amb criteri. Si anteposem l’interès econòmic abans de res i ens creiem que la universitat és una empresa per guanyar diners, estem equivocats. També sóc conscient que hi ha interessos i lluita de poder.

Algunes veus, no obstant això, critiquen que la relació entre empreses i universitat afavoreix interessos purament econòmics.
Tenen raó en prevenir del risc de mercantilització. Una universitat no ha de fer recerca només en el que vulguin les empreses ni dedicar-les una finestreta per fer el que s’està fent en el mercat. Però no crec en una universitat d’esquena a les demandes i a les necessitats de la societat. En canvi, prefereixo parlar d’una comercialització responsable del coneixement que es faci com un servei social. La universitat no pot estar agenollada enfront de les demandes de les empreses, però no pot viure d’esquena a emprenedors, institucions i entitats que treballen per construir una societat millor.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació