Enric I. Canela

ABC publica avui un breu comentari en el que diu:

La demanda de màster i postgrau a Espanya, que en el curs 2007-08 va suposar una facturació de gairebé 1.500 milions d’euros, augmentarà en un 29,24% en els pròxims anys, de forma paral·lela a la implantació dels nous títols universitaris oficials adaptats a Europa.

Aquesta és la previsió de la consultoria DEP Consultoria Estrategica (aquí apareix l’original, més complet) i el portal especialitzat en educació i formació Educaweb.com, que han realitzat un estudi sobre la demanda de màster i postgrau del passat curs, basant-se en sis-centes entrevistes a estudiants matriculats en algun d’aquests cursos aquest any o que ho pensa fer el pròxim curs.

L’estudi revela que les matriculacions en aquests cursos que molts estudiants segueixen després de finalitzar una diplomatura o una llicenciatura van arribar la xifra de 383.000 en el passat curs 2007-2008, el que va suposar una facturació de gairebé 1.500 milions d’euros.

Una reflexió estratègica que hauran de fer les universitats alhora que suprimeixen i adapten a la realitat algunes de les coses que ara estan fent malament.

3 respostes a “El futur dels màsters i postgraus”

 1. a 15 set. 2008 a les 6:54 Enric Giner

  Que augmentaran les matrícules als Màsters és evident (no fa falta fer cap treball de camp). Mentre que una llicenciatura o enginyeria permet accedir al programa de doctorat, el títol de grau no per que li falten 60 ECTS.

  Per tant, sembla que el “valor” del Grau quedaria entre una diplomatura/enginyeria tècnica i una llicenciatura/enginyeria superior. Qui vulgui aspirar a una titulació més semblant a les actuals llicenciatures/enginyeries superiors haurà de fer un màster (a preu de màster, és clar. Negoci rodó). Com diuen els espanyols: “el mismo perro con diferente collar”.

 2. a 15 set. 2008 a les 10:52 david montilla

  I per això calien 600 entrevistes i un estudi… es evident com diu l’Enric Giner que augmentaran els màsters, donat que l’ensenyança que fins ara es feia a les llicenciatures es farà pagar de valent, com a “Màster”… aquesta és la gran aportació del Pla de Bolonia.

 3. a 16 set. 2008 a les 8:27 enriccanela

  Enric i David,
  Dedicaré una entrada especial a comentar el que dieu.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació