Antoni Giró protagonista


Enric I. Canela

El País recull les declaracions del rector de la UPC, Antoni Giró, que contundent diu que la Generalitat ha de complir el seu compromís de finançament amb les universitats. El rector de la Politècnica, Antoni Giró, va recordar que, malgrat la caiguda de l’activitat econòmica i dels ingressos públics, hi ha un acord aprovat pel Govern de la Generalitat per finançar a les universitats amb 50 milions d’euros aquest any per seus plans de millora per objectius. El rector va recordar que la UPC ha d’afrontar l’allargament de totes les enginyeries tècniques, que passaran a tenir quatre anys en lloc de tres. El Punt, en referència a això comenta que Giró va advertir que si no hi ha diners potser caldrà reduir el nombre de titulats.

L’ABC també recull unes declaracions de Giró en les que diu que la UPC no imposarà el català al professorat que contracti procedent d’altres comunitats o de l’estranger. Segons el parer Giró, en aquests temps de necessitat urgent d’internacionalització el tema lingüístic no és una prioritat. La prioritat del centre no és lingüística, sinó de qualitat i competitivitat. Va dir que el que interessa és atraure i contractar els millors enginyers i investigadors de fora, ens dóna igual si dominen o no el català. Es tracta que alumnes d’altres països, sobretot iberoamericans, vinguin a estudiar aquí perquè tenen el plus de l’anglès. Si parlem d’objectius lingüístics, abans exigiria l’anglès que el català. Cada any uns 3.000 estudiants internacionals passen un període de temps a la UPC per realitzar alguna estada formativa, cursar un doctorat o un màster. En l’actualitat, aquesta universitat imparteix 13 màsters en anglès, xifra que pretén augmentar en els propers anys. Giró va recordar ni aquesta ni cap altra universitat catalana reben partides d’ajuda per reforçar aquesta llengua en l’àmbit acadèmic.

I en l’àmbit dels graus, Giró va dir que la manca de concreció sobre els nous plans d’estudi de les titulacions d’enginyeries adaptades a Europa està provocant ja un retard que podria provocar que Espanya passés la vergonya de no entrar en l’espai comú europeu d’educació superior. Giró va criticar la posició dels col·legis professionals d’enginyeries que semblen no acceptar ara un acord assolit ja fa un any. La UPC no pot quedar aturada més temps.

En un altre ordre de coses, El Punt diu que Giró va dir que s’ha acabat usar el nom en anglès de la UPC i altres maneres de batejar la universitat. Els professors de la UPC hauran de firmar el article amb el nom oficial i en català de la universitat. Es tracta d’unificar la nomenclatura de la universitat, perquè l’actual dispersió de noms  fa que la UPC no entri en el rànquing de Xangai i com que el nom de Catalunya es considera que no és prou conegut internacionalment i sí que ho és el de Barcelona, els professors també hauran de fer-hi constar «BCN-Tec» per ajudar a situar en el mapa la universitat.

2 respostes a “Antoni Giró protagonista”

 1. a 01 oct. 2008 a les 11:05 La trappola

  La veritat és que no entenc res, com pot ser que el rector d’una universitat diguis animalades com “en aquests temps de necessitat urgent d’internacionalització el tema lingüístic no és una prioritat”?

  A qualsevol universitat de prestigi saben que l’aprenentatge de les llengües és fonamental per formar, i no només l’anglès, i això inclou també les carreres tècniques, i faltaria més. Que es passi un dia el senyor Giró per l’École Polytechnique (la que hauria de ser el model a seguir de la UPC) i comprovarà com obliguen als seus alumnes a “dominar” un mínim de dues llengües estrangeres, i per admetre alumnes estrangers els fan una prova de francès elemental.

  Però en quin planeta viu aquest senyor? Com pot ser que tinguem com a rectors aquesta mena d’extra-terrestres? Els iberoamericans vindran aquí a aprendre l’anglès? I llavors, perquè paguem una universitat pública? Per formar iberoamericans? Per això vol els 50 milions? I de pas reduim el nombre de titulats, que aquests parlen català i fan lleig.

  Doncs si vol fer una universitat privada per sortir al rànquing de Xangai, com a mínim no demani diners públics.

  De la pàgina de l’École Polytecnique:

  http://www.enseignement.polytechnique.fr/langues/3emelangue.php

  À partir de la rentrée 2005 et valable pour la promotion X2005, des mesures seront prises afin de rendre la 3e langue plus prescriptive. Il s’agit en priorité d’attirer des élèves motivés en langue, de s’assurer qu’une 3e langue sera suivie jusqu’à son terme et d’éviter l’attrition au 3e semestre.

  – Obligation d’un niveau suffisant dans deux autres langues

  – Accord préalable du Directeur des Études, afin de s’assurer que l’élève a obtenu des résultats satisfaisants dans les matières scientifiques (résultats validés par des résultats au concours d’entrée, ou, à défaut, par des tests reconnus internationalement)

  – Rédaction d’une lettre d’engagement de la part de l’élève, indiquant clairement qu’il poursuivra les trois langues pendant la durée du cycle polytechnicien

  – Accord du Président du Département des Langues après engagement de l’élève à suivre les cours pendant toute sa scolarité.

  Le Français reste la langue obligatoire et prioritaire pour les élèves internationaux non francophones.
  L’anglais est, de facto, la langue que tout élève polytechnicien doit maîtriser.

  Doncs això, que n’aprenguin.

 2. a 02 oct. 2008 a les 6:29 enriccanela

  La trappola,
  Aquesta mania de deixar el català per internacionalitzar-se és gre. De totes formes m’agradaria haver escoltat a Giró. La confiança que tinc amb l’ABC és molt especial.
  Jo crec que això, tot surt de lamateixa roda de premsa i justament l’únic que diu això és l’ABC.
  Si Giró hagués realment dit això, compartiria el que dius.
  Els iberoamericans venen als màsters i els màsters en anglès està molt bé. Els graus, menys. Alguna assignatura i prou.
  Si volen fer graus, que aprenguin el català. A tot el món és semblant

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació