Enric I. Canela

Una bona notícia, de tant en tant va bé. Acabo de llegit a El País, i gairebé no m’ho crec, que Catalunya ocupa el lloc número dotze a nivell mundial i el tercer a escala europea, només per darrere d’Irlanda i Portugal, en atracció d’inversions estrangeres, que es concentren, principalment, en els àmbits més “tradicionals” de la seva economia, com són els sectors productius i manufacturers. Així ho constata un estudi elaborat pel professor Lluís Torrens de la UPF – ESCI i Xavier Vives d’ IESE, amb el suport de la Generalitat, a partir de l’anàlisi de 411 empreses multinacionals, d’entre una mostra global de 15.000, que entre els anys 2002 i 2006 van anunciar un total de 10.500 projectes d’inversió a l’estranger.

Catalunya s’ha consolidat com una de les regions capdavanteres en el món en captació de inversones estrangeres, procedents, en la seva majoria, d’Europa Occidental, Amèrica del Nord i Japó.

Més destacable encara és el fet que Catalunya s’hagi convertit en la segona regió del planeta, després de Xangai (Xina), en captació d’inversions provinents de deslocalitzacions en altres països, sobretot d’Europa, on els salaris són més elevats i , Per tant, les empreses tenen majors costos de producció. Catalunya, a més, és la quarta regió del món preferida per les multinacionals per instal·lar les seves seus centrals, siguin a escala mundial, continental o regional.

Catalunya rep projectes amb una forta especialització en activitats productives i manufactureres, així com en logística i centres de recerca i desenvolupament, mentre que és una zona menys atractiva en termes comercials o de serveis terciaris. Està especialment ben posicionada en quatre clústers o sectors específics, que conformen el nucli dur de la seva economia, com són el químic, el plàstic i el cautxú; l’alimentació, les begudes i el tabac; les indústries lleugeres i les denominades ciències de la vida .

Per contra caldria potenciar més el sector de les TIC, el de les activitats comercials, el dels productes de consum, la indústria lleugera i el turisme, l’oci i els negocis immobiliaris.

Aquest article l’he corregit al final posant la filiació correcta dels autors a partir de la notícia, posterior, de La Vanguardia.

4 respostes a “Catalunya líder en inversions”

 1. a 02 oct. 2008 a les 10:34 Joaquim

  Consideres una excel·lent notícia que Catalunya sigui lloc de destinació de les deslocalitzacions d’empreses manufactureres, i que prefereixin venir aquí? home, és que aquí hi ha mà d’obra barata immigrada a dojo, hem convertit el país en una mena de paradís de la mà d’obra barata i sense qualificar.

 2. a 03 oct. 2008 a les 6:32 enriccanela

  Joaquim,
  Si i no. Considero una bona notícia que vinguin seus empresarials i que mantinguem una activitat en determinats sectors que no són només construcció.
  Confio que alguns d’aquests acabin fent centres d’R+D. Alguns d’aquests sectyors acaben sent d’alt valor afegit.
  No considero bona notícia la manca d’alguns sectors.
  Crec que seria una not´cia molt dolenta que, atesa la situació econòmica, a sobre no fossim atractors de capital.
  Potser m’he excedit amb el qualificatiu, però en el context actual m’alegra. Ja saps que aposto clarament per la societat del coneixement.
  Matisos necessaris.
  Gràcies per ajudar-me a aclarir-ho

 3. a 03 oct. 2008 a les 8:03 trina

  Enric,
  en aquesta línia, crec que l’aposta per les tecnologies del coneixement, per la societat del coneixement diria jo, és la clau…
  salut amic

 4. a 03 oct. 2008 a les 8:16 enriccanela

  Trina,
  saps que sense no farem res. És un dels dèficits que detecta l’estudi. No puc estar més d’acord.
  Records

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació