Enric I. Canela

Llegeixo a l’AVUI i a Directe.cat que sis militants de l’Associació d’Estudiants Progressistes (AEP) s’han encadenat a l’entrada dels menjadors universitaris al Campus de Diagonal en protesta per l’externalització del servei.

Els encadenats han anunciat que faran una vaga de fam de dos dies per denunciar la pèrdua d’aquest servei públic. Segons han explicat “els menjadors han estat externalitzats i seran enderrocats el curs vinent per motius d’estalvi pressupostari”.

Des de l’AEP han iniciat un seguit d’accions per “denunciar aquesta problemàtica, en concret, i la crisi financera de la Universitat de Barcelona, en general”.

Cal dir que on hi ha l’edifici ha de passar un carrer.

Mentre, per dins la UB circulava un correu electrònic que diu:

Us vull informar que a partir d’avui i demà dimecres, els estudiants faran una sèrie d’actuacions (informació; recollida de signatures, vaga de fam,.) per protestar contra la política d’externalització dels Menjadors que ha engegat l’actual Consell de Govern de la UB (veure l’escrit aquí adjuntat. No l’he vist).

Com alguns de vosaltres sabeu ja, des que els Menjadors ha tornat a obrir (19 de setembre) després de les reformes del Servei arrel d’aquesta externalització del servei, hem pogut observar mancances considerables:

 • Manca d’espai
 • Cues llargues durant la primera hora
 • Poca diversitat de plats (manca d’amanides, manca total de plats a la planxa, etc) especialment després de la primera hora per falta d’infraestructura (sembla que hi ha solament un sol forn)
 • Tensió entre els treballadors i els usuaris del menjadors principalment degut a una falta de personal i d’espai.
 • El servei tanca ara a les 15:00 en lloc de les 15:30 i no permet als treballadors de torn de matí de poder dinar.

Us vull recordar també que fa dos anys, l’anterior Rector (Dr. Rubiralta) s’havia compromès a continuar amb els menjadors al menys fins a arribar a un acord en la reestructuració de la Plaça Bederrida.

Crec realment que entre totes les parts s’hauria pogut arribar a un compromís però aquesta gerència va decidir unilateralment llançar-se en un procés de privatització del servei de Menjadors.

Per tot això, a títol personal, com a usuari dels Menjadors Universitaris i també en nom dels meus companys del Claustre (PAS-CCOOUB), demano tan als companys del PAS com als del PDI donar suport als estudiants anant a dinar durant aquests dos dies als Menjadors i al mateix temps fer costat solidari als estudiants en la seva acció, en la seva acampada i en la seva vaga de fam, durant les 35 hores que durarà l’acció i en funció de les seves possibilitats.

Moltes Gràcies

Jo no sé quin és ara el cost dels Menjadors. Fins a l’any 2003 es va mantenir el bon costum, que havia implantat jo, de publicar els costos de personal dels serveis, però malauradament algú va decidir enfosquir-ho, això de retre comptes… Suposo que el rector que surti d’aquestes eleccions ho recuperarà. En aquell temps el personal d’aquest servei de Menjadors tenia un cost anual d’una mica més d’un milió d’euros. El cost final que representa ara per a la UB tenir els Menjadors el desconec. No sé quin és el balanç final, però evidentment és elevat. Cal tenir present que els preus són molt inferiors al cost real, sumats els salaris, i a més menja molta gent que no és de la UB.

Quan jo m’encarregava d’aquests afers, ja fa anys, per mantenir això, a banda de remodelar l’edifici en males condicions, calia canviar les cuines, em penso que no s’ha fet res d’això. No acabo de veure que amb els recursos per docència i recerca s’hagi de pagar aquest servei. Una opció és la de fer una concessió, el que diuen externalitzar, com qualsevol bar – restaurant de facultat, cosa que comporta uns preus molt inferiors als del mercat, l’altra tancar i deixar de prestar aquest servei. Crec que no correspon a la UB fer aquesta política. Si la Generalitat creu que és el que cal fer, el que hauria de fer és subvencionar el servei amb una partida pressupostària específica.

Aquesta és una opinió totalment personal, creada pels anys de conèixer el funcionament d’aquest servei i la seva situació real.

6 respostes a “El servei de Menjadors de la UB”

 1. a 07 oct. 2008 a les 11:55 David

  O sigui, que el personal que treballava en aquests menjadors…era personal propi de la UB??

 2. a 08 oct. 2008 a les 6:32 enriccanela

  David,
  Tret que hagi passat alguna cosa que ignoro, si. Són les velles coses de la UB.
  Antigament hi havia els de fotocòpies, els i les models vius per belles arts que clar des de que els contractaven fins la jubilació obligaven a anar canviant l’estil dels estudiants, etc.
  Abans tot era així a l’adminisració.

 3. a 08 oct. 2008 a les 4:05 Eulàlia

  Em pregunto: si la UB és un servei públic per què no és cosa seva prendre una decisió sobre un altre servei relacionat amb la institució? Per què la premisa que la Universitat és un servei públic segueix sent vàlida, oi?

  Potser si s’utilitzessin correctament els recursos de docència i recerca hi hauria recursos per finançar els serveis complementaris necessaris en tot servei públic.

  Fa alguns anys que vaig abandonar la universitat però que jo recordi els preus dels bars i restaurants, que evidentment estaven externalitzats, no eren inferiors al preu de mercat.

 4. a 08 oct. 2008 a les 4:42 Joan Gil Oliveras

  Visca AEP!

 5. a 08 oct. 2008 a les 5:16 enriccanela

  Eulàlia,
  La UB és un servei públic que té unes missions concretes. Els diners els ha d’emprar per donar aquest servei. Per exemple, quan la matrícula és gratuïta per famílies nombroses o discapacitacions, és l’administració que concedeix el benefici la que ho ha d’abonar a la universitat.
  Per les mateixes raons, la UB ha de procurar que es prestin determinats serveis, fotocòpies, restauració, allotjament, però no ho ha de subvencionar, si negociar per tal que es presti el servei a un preu adequat.
  La universitat és, doncs, un servei públic que ha d’acomplir amb el que la llei li encarrega. Més encara. Els taxis són serveis públics i els preus són públics, que vol dir simplement publicats als diaris oficials. El preu públic, que és la matrícula ha d’estar en relació amb el cost i l’administració, quan marca un preu inferior ha de compensar a l’organisme que dóna el servei (universitats públiques). aquesta és la llei.
  Sio coneixes el que costen les universitats, veuràs que els recursos que reben aquestes institucions són insuficients per prestar el servei. Només cal fer una mínima anàlisi (OCDE, Bruegel, etc.).
  Si un dia et passes per la universitat i prens un cafè, veuràs la diferència. Un entrepà o un dinar qualsevol.
  Per altra banda et diré que el personal d’administració i serveis, com el de la Generalitat rep una compensació econòmica en forma de plu o vals menjador, no em sé bé la norma i puc rellscar, però fins fa poc era així. Benefici que no tenen alumnes i professorat funcionari.
  Bé, el tema és complex, però em sembla que no té cap sentit mantenir determinades coses a costa del contribuent.

 6. a 08 oct. 2008 a les 5:26 enriccanela

  Joan,
  Res contra l’AEP, inadequat el que fan, perquè s’ha de pagar el menjar a determinats col·lectius? És just?
  Si no estic equivocat, en una escola pública es paguen 6,2 euros. Quan costa un dinar a la UAB?

  Les polítiques nsocials han de ser justes.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació