Enric I. Canela

La gran empresa no dóna exemple d’innovació és el títol d’un article de Público.

Parla de la despesa tecnològica (R+D+i) de l’IBEX (1,6%), més que la mitjana espanyola (0,9%), però per sota del de la UE (2,15%).

Aquestes dades indiquen la feblesa més gran del sistema d’innovació de l’Estat. Representat, to i això, un 6% més que el 2006, però l’increment de beneficis en el mateix any va ser del 32%.

Només hi ha una empresa farmacèutica a l’Ibex (Grifols) i cap del sector aeronàutic o d’automoció. Telefónica inverteix el 84% del total del Ibex. La banca, que té un gran pes a l’Ibex, gasta poc en R+D+i. Cal notar, però, que la informació que donen sobre la composició de la despesa no és bona.

Aquestes dades posen de manifest la feblesa de l’economia espanyola per abordar el canvi de model, obligat per la crisi econòmica.

4 respostes a “La gran empresa i la innovació, de pena”

 1. a 07 oct. 2008 a les 10:43 JuanMa

  Doncs jo que pensava que tot això de les hipoteques subprime eren productes innovadors financers… i amb la quantitat de nous productes que treuen els bancs cada setmana…

  l que sí és curiós és el fet de la rendibilitat que li treuen a la poca inversió que es fa… per augmentar un 32% dels beneficis, o fas millor el que feies fins ara (innovació de processos) o has tret nous productes amb un alt rendiment (innovació de productes)… Només ens queda imaginar que passaria si s’arriba a invertir el 1,25% extra que fa la resta d’europa…

 2. a 07 oct. 2008 a les 11:00 enriccanela

  JuanMa,
  Estàs de broma. Els manuals no consideren això innovació. Cobrar quotes, comissions no és innovació.
  Reduir estructura variant els processos no sé si s’inclou en el manual de Frascatti, però no implica invertir.

 3. a 07 oct. 2008 a les 11:38 JuanMa

  Evidentment hi havia un to irònic en el meu comentari.

 4. a 08 oct. 2008 a les 6:34 enriccanela

  JuanMa,
  Ja i la meva resposta, tot i que he afegit el comentari per a algun despistat.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació