La Generalitat no compleix


Enric I. Canela

Fa onze mesos vaig escriure El desgavell del sistema universitari públic. Era un article en el que em referia a la negativa del Govern incloure en el pressupost per al 2008 els diners promesos. En referia, literalment a l’impresentable decisió de la Generalitat de no acomplir allò que ella mateixa ha aprovat i signat amb els rectors. Un compromís signat pels consellers Huguet i Castells, aquest últim responsable de la retallada. No pensen aportar 50,9 milions d’euros. Diuen que l’1 de gener del 2009. Entre el 31 de desembre i l’1 de gener només hi va un dia. Clar només un dia tant per a la universitat com per a la Generalitat. Això no ho pot dir algú que sap que és un pressupost. No va un dia, va un any pressupostari i també hi va fer un pressupost amb dèficit o fer-ho equilibrat. Una vergonya. Unanimitat de les universitats públiques catalanes. Això ho deia jo aleshores.

Avui ABC escriu:

S’acosta final d’any i amb ell s’esvaeix l’esperança dels rectors catalans de rebre en el termini acordat la bonificació per objectius que els va prometre la conselleria d’Innovació, Universitats i Empresa. No acabo d’entendre perquè esperaven que els hi transferissin si no estan al pressupost per al 2008.

La Generalitat es va comprometre a repartir entre els llocs, en funció de les seves necessitats i projectes, una partida de 50,9 milions d’euros per ajudar a reduir el dèficit i poder afrontar millor Bolonya. I va dir després que en el pressupost 2009 incomplint els acords. És allò de fets i no paraules.

Ningú no ha rebut la partida A dia d’avui, els titulars acadèmics no han rebut la seva part proporcional del pastís pressupostari i temen que, donades les dades i el complicat de la conjuntura, aquesta no arribi aquest curs, i si arriba, ho faci retallada. De confirmar aquest ajornament, que algunes fonts donen per fet, les dues universitats, més afectades serien la UB i la UPC, les dues amb major dèficit. Portaveus de la UPF van dir que fins a la data, el centre no ha rebut cap partida addicional del Govern. Tampoc la UPC té bons auguris al respecte. Fonts properes a aquest centre van confirmar que no els ha arribat encara la quantitat acordada, que suposaria un 20% de la partida total.

La UAB es troba en la mateixa situació que les anteriors. El centre espera encara la seva part proporcional de la subvenció, encara que és conscient que les expectatives de rebre aquest any són poques. Sens dubte l’ajornament de la partida afectaria de manera especial a la UB, que arrossega un reconegut dèficit històric. Fonts d’aquest centre van indicar que dels 50,9 milions d’euros acordats a la universitat li correspon el 30,58%, uns 15 milions d’euros.

Doncs el dèficit s’incrementarà en 15 milions més perquè si no hi ha un document comptable vàlid i això no crec que existeixi ja que els diners no estan reconeguts en el pressupost de la Generalitat la UB no els pot fer comptar com a deute. Així és la comptabilitat.

2 respostes a “La Generalitat no compleix”

 1. a 09 oct. 2008 a les 8:13 Enric Giner

  Jo no se qui incomplex que, per que tot queda dins d’una nebulosa impenetrable.

  Algú sap si els pressupostos de les universitats, i les corresponents liquidacions de fi d’exercici, estan a l’abast del ciutadà del carrer?

  El que sembla, des de fora, és que el “Gobierno de España” es passa l’Estatutet per on li rota; la Generalitat paga, o no, es compromet, o no, amb les universitats; les universitats catalanes també es passen per l’arc del triomf las lleis catalanes, com per exemple la norma d’exigir el català als professors i a més algunes en presumeixen en públic.

  Que no es queixin. En aquest estat espanyol només han de complir las lleis els desgraciats que es troben a la base de la piràmide. Per que tots som iguals davant la llei però alguns son més iguals que d’altres.

  Tal faràs, tal trobaràs.

  I per descomptat, donar diners a qui no compleix la llei, bona o no, no hem sembla normal. Per que la Generalitat no du els rectors als tribunals? Un altre misteri.

 2. a 09 oct. 2008 a les 8:25 enriccanela

  Enric,
  Els pressupostos es liquiden i s’envien al govern. Són auditats i després la sindicatura fa les corresponents inspeccions. De eft en aquest bloc, si busques sindicatura trobarès referències.
  Al meu parer quan es demostra mal ús dels fons públics hauria d’intervenir la Generalitat i els Tribunals.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació