Enric I. Canela

El secretari d’Estat d’Universitats, Màrius Rubiralta, ha assegurat al Congrés que els 25.500 estudiants universitaris que han obtingut una beca Erasmus per al curs 2008-2009 obtindran una subvenció mitjana de 900 euros al mes, a més del preu de la matrícula de la universitat europea a la qual acudeixin.

Durant la seva compareixença a la Comissió de Ciència i Innovació, en la que va explicar els pressupostos del seu departament per al 2009, Rubiralta ha assenyalat que els estudiants Erasmus reben una beca de 190 euros al mes, més 410 euros mensuals addicionals en cas de ser becats pel ministeri, i altres 180 euros mensuals que atorga la Unió Europea. Afegeixo que algunes comunitats autònomes hi posen una quantitat addicional. Aquestes dades, però no quadren amb les que publicava El País a l’article Ja no caldrà treballar, que diu, referint-se a Andalusia, que els ajuts arriben a 650 euros. És evident que tantes sumes i coses diferents, amb casuística particular, aporten confusió Dit això crec que Rubiralta té millor informació.

Rubiralta ha dit que això significa que ser un estudiant Erasmus ja no té res a veure amb l’origen socioeconòmic de procedència. Ha afegit que aquest pla de beques del ministeri compta amb un pressupost de 66 milions d’euros, cosa que suposa un 10% més que enguany.

Així mateix, ha dit que els estudiants que vulguin cursar un màster comptaran amb una línia de préstec renda, a la qual s’assignen 150 milions d’euros, que permetrà que enguany, per primera vegada, els alumnes puguin estudiar en qualsevol universitat d’Europa, Estats Units o al Canadà.

El secretari d’Estat ha indicat que els comptes públiques del seu departament per al 2009 responen als principis d’austeritat i d’estabilitat pressupostària que exigeix l’actual situació econòmica, però ha precisat que permetran acomplir amb els objectius previstos.

El representant del Partit Popular, Jesús Vázquez, ha qüestionat que amb aquests pressupostos la universitat avanci i ha assegurat que amb aquests diners no serà possible el foment de l’excel·lència docent i científica i la internacionalització del sistema universitari. També ha criticat la congelació de la partida pressupostària per a la UNED i l’ANECA, que necessita més diners per el seu funcionament molt deficient, i ha opinat que les polítiques de beques en aquests darrers anys és un dels grans fracassos del Govern socialista perquè no han aconseguit una major equitat en l’accés al sistema educatiu .

Immaculada Riera de CiU ha demanat a Rubiralta una major inversió en R+D+i i en formació universitària perquè són imprescindibles per canviar el model de creixement econòmic d’Espanya. Ha afegit que espera que hagi marge de maniobra per tal que augmentin els recursos destinats al seu departament.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació