Enric I. Canela

Avui he anat a sentir la conferència que la ministra de Ciència i Innovació, Cristina Garmendia, ha ofert a la seu de La Caixa, dins de les xerrades que organitza el Cercle Financer de la Societat Econòmica Barcelonesa d’Amics del País, amb el títol “El futur de la política espanyoles de R+D i en el context europeu“.

Aquesta dona cada vegada m’agrada més, té objectius, força i determinació. Imagino que deu defensar amb força i determinació els objectius del seu ministeri. Crec que se’n sortirà i serà pel bé de les universitats, la recerca i el canvi del model econòmic de l’Estat. Ha dit en el torn de preguntes que demà discutirà amb el secretari d’Estat David Vegara els incentius fiscals a les empreses que Solbes havia tret. Se’n sortirà. Les preguntes han estat força interessants, tret d’una que devia ser d’un afiliat a alguna associació antiavortista o una cosa així.

He sortit content i a més he pogut saludar a moltes amigues i amics.

Posaré un resum d’EFE.

La ministra ha assegurat prèviament a la conferència que volia transmetre als empresaris catalans presents un missatge de confiança en una jornada en la qual els resultats alcistes de les bosses són un bon indicador de que és necessària l’actuació coordinada en molts àmbits, tant en allò econòmic, però també en el científic i en les polítiques de recerca.

Cristina Garmendia ha assegurat que en un temps de crisi les polítiques de ciència i tecnologia han de tenir un lloc central i ha recalcat que una situació com l’actual és una oportunitat de metamorfosi per a la renovació dels sistemes d’innovació.

Ha recalcat que de situacions de crisi anteriors, com la ocorreguda després de la Segona Guerra Mundial, van sorgir economies innovadores com la alemanya o la japonesa.

Ha defensat que en aquests moments de grans dificultats no només són importants els pressupostos dels diferents ministeris, que ho són, per poder complir els compromisos, sinó també que els titulars de les diferents carteres no es dediquin a reclamar una millora individual per als seus departaments sinó entre tots apostar per una estratègia d’Estat.

La ministra ha afegit que el nou model de producció d’idees i la seva incorporació en béns i serveis, obliga a reconsiderar l’eficàcia i eficiència del marc legal, institucional i cultural en el que s’ha vingut desenvolupant, durant les darreres dècades, el Sistema Espanyol de Ciència, Tecnologia i Empresa.

Garmendia ha afegit que aquest nou escenari exigeix a les universitats espanyoles un major dinamisme i estimula la seva competitivitat, diferenciació i integració internacional fent que cada institució reforci les seves singularitats.

Ha afirmat que en aquest context sorgeix l’estratègia Universitat 2015, que aborda les múltiples formes d’actuació de la universitat, agrupades en tres àmbits: missions, col·lectius que la conformen, i enfortiment de les capacitats d’aquestes institucions.

La ministra també s’ha referit al programa Campus d’Excel·lència, orientat a l’agregació de capacitats i a la recerca de la massa crítica, en un procés que involucra altres departaments i ministeris i amb el suport de les comunitats autònomes.

La nova llei de Ciència i Tecnologia és un altre dels projectes emblemàtics del ministeri, que Garmendia espera remetre al Congrés en els pròxims mesos, després que s’acabi la fase de consulta, en l’elaboració participaran prop de 20.000 persones.

Podeu trobar més comentaris (1, 2).

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació