Enric I. Canela

Mercè Beltran ha publicat avui a La Vanguardia l’article El futur de la UB, en campanya. El reprodueixo sense comentaris. Ara espero els programes i faré els pertinents comentaris. En aquest article hi ha una descripció del procés i quatre preguntes iguals per als quatre candidats.

Marià Alemany, Norbert Bilbeny, Dídac Ramírez i Josep Samitier. Si no hi ha sorpreses de darrera hora, els quatre doctors seran proclamats avui candidats a rector de la Universitat de Barcelona (UB), una de les institucions més nombroses i veteranes del sistema universitari espanyol i l’única que apareix entre les 100 millors del món en els rànquings internacionals. Unes 60.000 persones estan convocades a les urnes per al 6 de novembre (11 en cas de segona volta). L’elecció és per sufragi universal, encara que cada grup pondera de forma diferent – 51% professorat; 9% personal docent i investigador; 30% alumnes i 10% personal d’administració i serveis-. El dèficit acumulat de prop de 100 milions d’euros i la modernització de l’entitat seran assumptes de campanya, segons els seus programes electorals. Els quatre responen a les mateixes preguntes de La Vanguardia.

  1. Per què es presenta?
  2. Línies generals del seu programa?
  3. Què fer amb el dèficit?
  4. Per què votar-vos?

Maria Alemany
1. Perquè la universitat ha de canviar i els que estem de retirada som els únics que ens poden evitar que la universitat no s’enfonsi més en l’abisme d’arenes movedisses en què es troba des de fa temps.
2. Tres eixos: ètica, respecte a la dignitat i els drets tant personals com col · lectius de tots els col·lectius universitaris; eficiència, millorar l’optimització de les condicions laborals i acabar amb un sistema corrupte, i servei, màxima qualitat en la docència.
3. Definir quina part del dèficit és responsabilitat de la UB i quina és externa. Farem una auditoria de tots els edificis que s’han fet i de les seves concessions i elaborarem un pla d’estabilització coneixent els costos per programes.
4. Si qualsevol dels altres estigués disposat a fer un pla d’estabilització ja no m’hagués presentat. No tinc ambició de ser rector, però sí que s’apliqui un programa que ens faci millorar.

Norbert Bilbeny
1. Perquè em fa il·lusió i perquè crec que puc contribuir a redreçar una institució molt desestructurada.
2. Vull que ens Recuperem econòmicament abans que haguem de vendre; millorar la comunicació interna i externa. Em proposo millorar el benestar de tot el col · lectiu universitari perquè hi ha molt mal ambient, treballem de manera individualitzada ja disgust, cosa que s’ha agreujat en els darrers temps, en els quals s’ha produït una deriva tecnocràtic que ha significat deixar el factor humà en un segon pla. Vull accentuar l’equilibri entre docència i recerca.
3. Aplicar el sentit comú. Es necessita una gestió universitària molt més eficient i transparent, i nosaltres estem en condicions de fer-la, i es tracta d’establir un ordre de prioritats molt clar.
4. Som l’alternativa i en aquestes circumstàncies som l’alternativa del sentit comú que s’ha perdut.

Dídac Ramírez
1. La UB necessita un canvi, no canvis. Un canvi tranquil i profund, capaç de transformar la crisi en oportunitat.
2. Millora del finançament. Autonomia efectiva i no nominal. Aposta per una cultura de responsabilitat social corporativa que s’estengui a tota la institució. Excel·lència global sota criteris d’eficàcia, eficiència, economia i equitat. Proposo un model científic-humanístic enfront del model economicista que claudica a les pressions polítiques i econòmiques.
3. Aquest dèficit no és sostenible, per això és crucial arreglar la situació. El dèficit ens permetrà introduir mesures de racionalització, i farem del dèficit una oportunitat, una palanca de canvi. No confio en l’augment de la subvenció pública, si en la racionalització de la despesa i en l’increment dels recursos propis.
4. Sóc l’únic que ha participat en un equip rectoral (vaig ser vicerector amb Bricall entre 1990-1994) i presentar una candidatura de canvi.

Josep Samitier
1. Conec bé la universitat i sé el que necessita. Tinc capacitat d’integració, per la qual cosa puc afegir sensibilitats per afrontar una situació econòmica i acadèmica complexa. Els projectes en marxa requereixen sumar forces.
2. És integrador i plural i té en compte la diversitat de la universitat; proposa millorar la qualitat d’UB, tant en docència com en recerca; aposta per accions per implicar els estudiants en la vida de la universitat i millorar el dia a dia de professors i investigadors i personal d’administració i serveis.
3. Afrontar i millorar l’eficiència on sigui necessari. Aquest dèficit té moltes causes, derivades del propi model de finançament universitària, que cobreix uns serveis però altres no, com les despeses indirectes de recerca.
4. Perquè puc aportar capacitat d’integració i estic en millors condicions que la resta per afrontar els reptes que tenim.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació