Enric I. Canela

La transferència de les competències en R+D+i a Euskadi (1, 2 i 3)és un tema que està donant que parlar. Gràcies a això el govern espanyol ha obtingut el suport del PNB i podrà evitar que siguin rebutjats pel Congrés dels Diputats.

De fet el que ha aconseguit el PNB és reduir a la meitat l’aportació que fa per R+D+i en la quota pels serveis que l’estat presta a Euskadi. Vol dir que el govern espanyol cedeix al govern basc el 50% de la teòrica aportació (uns 80 -85 milions d’euros més). Guanya o perd econòmicament el País Basc. Doncs no ho sé, depèn de la quantitat que cada any dediques el govern espanyol al País Basc en aquesta matèria i la que dediqui a partir d’ara, les xifres no les tinc clares. Això és així perquè en ser una competència concurrent l’Estat seguirà invertint però ara la decisió sobre una part dels recursos estarà en mans del govern basc i no de l’espanyol. Una diferència substancial.

Si això és fes a Catalunya jo crec que acabaríem perdent diners perquè en el repartiment anual de les convocatòries competitives obtenim una quantitat bastant més elevada que la pura proporció per població o PIB. La veritat és que no tinc totes les xifres però em sembla que les coses van per aquí.

El tema polític és de diferent lectura. La ministra de Ciència i Innovació de la que faig una valoració excel·lent, com ap tothom que em llegeix, era contrària aquesta concessió. En aquest punt no coincideixo amb la ministra. Creu que es fa una millor gestió amb la unificació de les polítiques per a tot l’estat que amb polítiques fraccionades. Naturalment la resposta és; depèn. Depèn a qui afavoreixin més les polítiques estatals. Podria ser molt bé que per a Espanya és molt millor tenir tots els centres de recerca concentrats en Fregenal de la Sierra (és un exemple sense cap mala intenció. Ho dic per evitar que el govern extremeny em porti als tribunals) i no per això la resta de les comunitats autònomes haurien d’estar d’acord.

Des d’un punt de vista autonòmic no puc més que felicitar al PNB per l’èxit obtingut. Els catalans no hem estat capaços de fer quelcom de similar ni quan hem tingut la capacitat de decidir algunes coses de les polítiques estatals. Ara no perquè els diputats catalans amb més pes al Congrés són del subgrup Si bwana.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació