Enric I. Canela

Tot i que el web de la UB diu En aquest espai podreu consultar les dades i els programes electorals dels candidats/de les candidates. (Disponible a partir del 17 d’octubre), si entreu no veureu res. És ha dir no trobareu cap programa, clar que sempre pot ser que jo hagi mirat en el lloc equivocat.

Amb tot, el diari ABC ens diu coses. Diu que, malgrat les diferències de programa, tots els candidats coincideixen en un punt: la responsabilitat financera. Per a tots els aspirants al rectorat, aconseguir l’equilibri financer és una prioritat, ja que el dèficit acumulat del centre està al voltant dels 100 milions. Bé, no és així, arribarà probablement als 90 – 95 quan es tanqui l’exercici 2008, però no ho sé perquè cal veure com s’ha desenvolupat l’exercici i com s’han executat els ingressos i les despeses previstos.

També diu un altre dels reptes més immediats és, segons els candidats, la posada a punt per afrontar amb les majors garanties i sense sorpreses el repte de Bolonya. Per això, els candidats reclamen seriositat en les promeses pressupostàries i denuncien que les demores impacten directament en les partides destinades a recerca, un dels actius que més han de cuidar de cara als plans immediats d’obertura internacional. Això deu ser una demanda als altres candidats? o a les administracions?

Finalment, com no, ABC destaca que els candidats al rectorat coincideixen també, que entre les prioritats acadèmiques no figura exigir el nivell C de català al nou professorat que opti a una plaça fixa. Els serveis lingüístics d’aquest centre reclamen als docents de nova incorporació una acreditació que no és el nivell exigit pel Govern -té una mica menys de dificultat. En línies generals, els candidats advoquen perquè el català sigui la llengua pròpia de la UB, encara que la majoria aposta per flexibilitzar l’exigència. Un aclariment, els serveis lingüístics no reclamen res. El que fan és complir amb les normes aprovades en el seu dia per la pròpia UB (Junta de Govern, ara Consell de Govern). No sé si els candidats diuen això o no, potser ABC si ha tingut accés als programes dels candidats, cosa que jo no, però si serà bo que els candidats diguin als seus votants el que pensen fer al respecte.

Com ja sabeu, jo soc partidari d’aplicar la normativa lingüística, però crec que s’ha de fer com fan altres països, a qualsevol que s’incorpora a una plaça en una universitat, se li demana que pugui donar classes en la llengua del país, al cap d’un cert temps. Per ser investigador no. Naturalment li donen un termini. I lamentablement per a ABC la llengua del país és el català. Imagino que tots els candidats o tenen clar i també que espero que tots estiguin d’acord amb el que acabo de dir.

2 respostes a “ABC es preocupa per les eleccions a rector de la UB”

 1. a 19 oct. 2008 a les 9:04 Meius

  Enric,
  Ja n’hi ha prou, entre l’ABC i el Mundo fomenten tant com poden “la batalla” del català, i els rectors amb les seves declaracions no ajuden gaire.
  Ara convindria que no se’n parlés tant i que poséssim fil a l’agulla: no oblidem que l’acord de l’11 de juny del CIC encara no s’ha executat, i que no hi ha cap Decret en perspectiva, de moment. Mentrestant, a les nostres universitats es continua contractant sense cap exigència. I a més, la Llei de política lingüística del 98 ens donava dos anys per presentar un Reglament d’ús de la llengua: qui ho ha fet, a hores d’ara? La Pompeu (descafeïnat), la URV (amb tots els problemes judicials que recordem), la UB (no cal parlar-ne) i ara fa poc, la UVic. En queden 8, encara, i ningú no diu res. És més, una vegada vaig intentar “autodenunciar-nos” al Departament corresponents, i l’aleshores director general em va dir que no ens preocupéssim tant.
  En fi…

  En fi…

 2. a 19 oct. 2008 a les 9:26 enriccanela

  Meius,
  La UB el va presentar i aprovar aleshores i està bé. El tema és alguns “problemes” en l’aplicació.
  Totalment d’acord en què això és una autèntica conya.
  Naturalment el Govern no ha fet absolutament res per fer complir la Llei.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació