Enric I. Canela

Fa uns dies Cordis es feia ressò d’un treball científic que mostra com certs aliments grassos ajuden a regular la gana. Els autors expliquen com els greixos insaturats, com les que es troben en l’oli d’oliva, als alvocats i als fruits secs, estimular la producció d’una molècula que suprimeix la sensació de gana. Estudis previs havien demostrar que menjar estimula les cèl·lules en el teixit de revestiment de l’intestí per produir una hormona anomenada oleoiletanolamida (OEA).

Aquest producte, administrat com un fàrmac, OEA redueix la gana, redueix el colesterol a la sang i promou la pèrdua de pes.

El que han demostrat ara és que són els greixos en la nostra dieta provoquen l’alliberament de l’OEA. Altes nutrients com són les proteïnes i els hidrats de carboni no tenen el mateix efecte, tot i que les proteïnes o la glucosa actuen com a reguladors per altres mecanismes.

Però no són els greixos en general els que ho fan sinó una part específica dels greixos, l’àcid oleic que es converteix en OEA al començament de l’intestí prim. L’OEA comunica un missatge al cervell on s’activa un mecanisme que genera sensació de plenitud.

I l’àcid oleic no està en igual contingut a tots els greixos. L’oli d’oliva és molt ric en aquest àcid. Ja veieu que cada dia es demostren noves virtuts de l’oli d’oliva. També moltes llavors i fruits secs són molt rics en àcid oleic.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació