Enric I. Canela

L’Agència Catalana de Notícies publica: La comissionada per a Universitats i Recerca, Blanca Palmada, ‘fa temps que no es passa per les aules’ si afirma que la imatge d’un estudiant d’intercanvi que ‘aixeca la mà’ per demanar que la classe es faci en castellà ‘és falsa’. Així ho ha explicat a l’ACN un dels portaveus d’Estudiants en Acció, Jordi Domènech, que a més ha assenyalat que ‘acostumen a ser estudiants d’intercanvi de l’estat espanyol’ els qui més ho demanen. Per ‘defensar el català’ a les universitats representants d’Estudiants en Acció, juntament amb la Plataforma Universitària pel Català (PUC) i la Federació Nacional d’Estudiants de Catalunya (FNEC), han entregat aquest dijous un escrit als diputats.

Jo puc dir que és cert que ho demanen i també que jo dic que no, que la classe està programada en català i que és obligatori complir allò que es publica. És la normativa d la UB i soc disciplinat.

De fet avui els estudiants independentistes (i 2) es manifestaven davant del Parlament de Catalunya per protestar per una moció presentada per Ciutadans en contra l’acord per demanar el nivell C de català al professorat contractat a les universitats catalanes. La cosa anava més enllà, es tracta que s’apliqui la normativa d’una forma clara. Ara és una conya monumental. L’únic camí que ens queda és que els estudiants no cedeixin.

Felicito als estudiants que estan liderant aquestes accions en defensa de la nostra llengua.

4 respostes a “Els estudiants demanen el català a la universitat. Moltes gràcies per fer-ho!”

 1. a 08 nov. 2008 a les 7:25 Meius

  Enric,
  Eren només 8 estudiants, i van fer prou feina, pel que sembla. La mateixa setmana els de la Plataforma Universitària pel Català feien declaracions a la UPF. Sembla que hi ha moviment aquests últims dies, són pocs però es fan sentir.

  Això del canvi de llengua de la classe, és una constant a tot arreu. Ara també ens passarà amb les classes que pretesament són en anglès: ahir m’explicaven que a la UB un professor comença en anglès i quan fa una estona que fa classe diu: bé, continuem en català: TOT PLEGAT, UNA COMÈDIA.

  Penso que hauríem d’establir, si fos possible, un sistema de comprovació in situ, com tenien a la Univ. de València. Potser de manera aleatòria, però cal que el professor sàpiga que si ha dit que ho fa en una llengua, cal que la mantingui, i que se la juga si se salta la normativa.

  Ho veus possible?

 2. a 08 nov. 2008 a les 10:10 enriccanela

  Meius,
  Crec que és possible. Una cosa que crec que és imprescindible en qualsevol sistema és la inspecció. Com bé dius, a l’atzar, però la inspecció. Més nacra crec que la inspecció hauria de tenir contacte directe amb representants d’estudiants i ser un òrgan independent dels centres.
  Les normes, totes, s’han de complir, i aquesta n’és una.
  Els estudiants l’haurien de demanar. passa prò que qualsevol cosa que representi control sembla poc democràtica, però és la garantia de la defensa dels drets.

 3. a 21 des. 2008 a les 8:30 josep de calaf

  assignatures pendents:catala per inmigrats i treballar per l´us del catala al comerç: dependents, caixeres..

 4. a 21 des. 2008 a les 9:16 enriccanela

  Josep,
  tenim una situació de deixadesa en la formació. Caldria una forma activa de fomentar el català.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació