Enric I. Canela

La ministra Cristina Garmendia i el secretari d’Estat d’Universitats va ser a la Universitat de Santiago. Després d’escoltar a membres d’aquesta institució la ministra va dir que el seu equip i representants de les institucions acadèmiques estan dissenyant un nou model de finançament que atorgui als campus fons estables i previsibles procedents de las arques de la Xunta i de l’Estat.

La ministra visitarà tots les universitats, previsiblement aquest és el missatge que potser  anirà canviant en alguna cosa després de conèixer l’opinió de les diferents universitats. En tot cas el tema financer és prioritari per a totes les universitats i la ministra ja ha donat resposta: la transformació de les universitats espanyoles fins al 2015 anirà acompanyada d’una inversió de 6.415 milions d’euros.

La ministra va dir que no és coherent mantenir pressupostos universitaris expansius en un moment de crisi econòmica. En això discrepo. Algunes coses s’han d’expandir per resoldre la crisi

És destacable el fet que Màrius Rubiralta va dir que han de superar-se les deficiències del cost que els suposa a les universitats competitives llur recerca.

En relació a la reforma derivada del procés de Bolonya i a les beques la ministra va dir: que la reforma és una gran oportunitat i que no creu que tingui res a veure amb l’anomenada mercantilització de la universitat, tot el contrari, la responsabilitat del sistema és aportar graduats perfectament capacitats per al seu desenvolupament professional. Pel que fa al finançament dels postgraus, va assenyalar que els préstecs seran un instrument més per finançar uns estudis que fins ara l’alumne havia de pagar de la seva butxaca i a preus més elevats. Va afirmar que hi seran els dos instruments, beques i microcrèdits. Les beques, per als alumnes que tinguin un nivell de renda més desfavorit i els préstecs on abans no hi havia res.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació