Enric I. Canela

L’ABC seguint la seva particular campanya anticatalana publica avui dos articles: Augmenten els ajuts per catalanitzar la universitat mentre s’ajusten les d’R+D i Les universitats més amoïnades per Bolonya que per la projecció del català.

El tema és massa reiteratiu. Recullo un comentari que fa relatiu a la UB. Diu: La majoria de candidats al rectorat de la UB, la universitat que acumula un major dèficit -s’acosta als 100 milions d’euros -, comparteixen la mateixa opinió. El catedràtic de Nutrició, un dels quatre que es disputaran el rectorat el proper 6 de novembre, va reconèixer a aquest diari que a la universitat «hi ha problemes molt més importants en aquest moment». Un altre dels candidats, Norbert Bilbeny, va apuntar que «l’autèntic repte en matèria multilingüe és el coneixement de l’anglès». La UB va rebre el curs passat un total de 153000 euros per a projectes i activitats de normalització lingüística.

I després: La consigna en pro de la normalització avança al ritme previst, sigui quin sigui l’escenari econòmic. Segons dades als quals ha tingut accés aquest diari, el govern català ha dedicat un total de 1,14 milions d’euros a promocionar la llengua autonòmica en l’àmbit universitari aquest any. D’aquests, un total de 820.000 euros s’han lliurat directament a les universitats per a projectes i activitats de normalització lingüística. Els 321.000 euros restants s’han invertit en l’edició i difusió de llibres de text o manuals universitaris, llibres cientificotècnics i accions diverses adreçades al foment de la llengua catalana i l’increment de l’ús en la comunitat universitària. El curs passat els rectors van rebre 720.000 euros per a les activitats de normalització, un 13% menys que enguany. Aquestes ajudes tenen com a objectiu «impulsar les polítiques lingüístiques que consolidin la presència del català com a llengua pròpia de les universitats i, en el marc de l’Espai Europeu d’Educació Superior fer una bona gestió del multilingüisme», segons consta en les bases d’aquesta ajuda institucional.

Ja veieu, gairebé igual que l’Instituto Cervantes. Espectacular.

6 respostes a “L’impuls al català pot arruinar la universitat”

 1. a 28 oct. 2008 a les 9:56 Estanislau Fons

  No crec que ni els rectors en exercici ni els candidats de cap universitat catalana s’oposin a les mesures de normalització lingüística. Hi ha moltes maneres de fer les preguntes i de fer l’extracte de les respostes, i de ben segur que l’ABC tira l’aigua cap al seu molí; no n’hauríem d’esperar altra cosa.

 2. a 28 oct. 2008 a les 10:30 enriccanela

  Estanis,
  Està tan clar! Coincideixo amb tu. L’ABC no fa més que manipular les coses. Ha orquestrat una campanya i no paren.

 3. a 29 oct. 2008 a les 7:45 Meius

  Enric,
  Aquests dies hi ha molt de moviment a l’entorn del tema de la llengua a la Universitat: dijous passat al Parlament el partit de Ciutadans va intentar que l’acord del CIC sobre l’acreditació lingüística del PDI (només 15 vots a favor, és clar), i els estudiants es van manifestar a la porta del Parlament. Dijous i divendres vam ser a València per parlar de multilingüisme, i els d’allà ens deien que ho tenen molt magre (només un 20 % d’estudiants vol classes en català). Ahir mateix va haver-hi una altra jornada a la UPF i els seus estudiants van parlar ben clar.
  No sé si se’n parla massa, de tot plegat, potser sembla que estem fent el joc a l’ABC, no ho creus?

 4. a 29 oct. 2008 a les 7:52 enriccanela

  Meius,
  No sabria que dir-te. Jo crec que cal defesar l’ús quan les normes no s’apliquen i anar avançant. O és per llei o per bona voluntat de tots.
  Normal que en algunes universitats, especialment alguns centres es protesti. ÉS tradicional que a Dret o Econ`+omiques costi més, tampoc entenc per què.

 5. a 04 nov. 2008 a les 10:41 Meius

  Enric,
  El que volia dir és que la llengua és un tema recurrent als mitjans de comunicació, i sovint en surt malparada. La vicerectora de la UPF em deia que ella no havia dit el que havia sortit a l’ABC, però un cop es publica qui ho pot aturar?
  Acabo d’obrir un bloc a vilaweb, espero poder-hi parlar d’aquests temes amb més detall, dóna per a molt.

 6. a 04 nov. 2008 a les 11:03 enriccanela

  Meius,
  M’ho crec. L’ABC distorsiona el que li diuen per fer anar les coses cap on volen.
  Èxit amb el bloc, ja m’ho faràs saber.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació