Enric I. Canela

Llegia ahir un reportatge de La Vanguardia dedicat al Massachusetts Institute of Technology, el MIT.

El seu pressupost és de 2.181 milions de dòlars, dels que 1.200 es dediquen a la recerca. Ofereix 33 carrers, té 988 professors, només la tercera part fix, 10.253 estudiants del quals 6.126 cursen màster o fan el doctorat. Un curs costa 33.600 dòlars, a banda la manutenció perquè els que fan llicenciatura (o similar) dormen allà.

El pressupost de la UB és de 390 milions d’euros, té 81.000 estudiants, gairebé 5.000 de diplomatura i llicenciatura, la resta de postgrau, molts d’ells a temps parcial. Més de 4.715 professors i investigadors, i 2.177 efectius del personal d’administració i serveis

Clar que un euro val més que un dòlar.

Les dimensions i població de Massacusetts són mols similars a les de Catalunya, tot i que té molts llacs.

4 respostes a “Les comparacions sempre són odioses”

 1. a 04 nov. 2008 a les 5:55 Javier del Campo

  Pobre UB… comparar-la amb l’MIT és (sentint-ho molt) com comparar el Centre d’Esports Manresa amb el FC Barcelona… lligues diferents, mons diferents, per molt que Massachusets tingui tants habitants com Catalunya, cal destacar que només la ciutat de Boston te 23 centres universitaris al servei de tot un país/continent. Una comparació cruel 😉

 2. a 04 nov. 2008 a les 9:35 enriccanela

  Javier,
  Més que comparar la UB era donar una idea del concepte que tenim i tenen del que és el coneixement.
  Quan gasta Massachusetts i quan gastem nosaltres? Més diferència que entre el Manresa i el Barça.

 3. a 04 nov. 2008 a les 9:59 Javier del Campo

  Bé, com ja he dit, els models són diferents, l’estat de Massachusetts no gasta un duro en el MIT, o molt poc. El MIT es manté per les aportacions privades (de tot tipus) mentre que l’estat es dedica a finançar UMass que és la Universitat Estatal (i no es ben bé el MIT i a aquests, que probablement te tants recursos com la UB la UB la supera clarament). El crec que fa falta a la Universitat de Barcelona (i a totes als Països Catalans) és una forta inversió privada. Poder no és una mesura popular, però crec que suposaria clarament una millora en infraestructures, personal docent, beques, equipament, bé tot. Poder hi haurà algú que argumentarà que es perdria independència, però no crec que la UB sigui més independent que entitats com el MIT. La comparació futbolística era més aviat adreçada a remarcar la diferència de concepció i de gestió de dos equips que juguen en lligues tan diferents.

 4. a 04 nov. 2008 a les 10:21 enriccanela

  Javier,
  Si tens raó. El tema és de concepció de societat, hi ha un sistema de desgravacions, moltes coses. Un món diferent.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació