Enric I. Canela

Toni Giró, rector de la UPCV, s’ha quedat descansat. Devia tenir ganes de dir-ho.

Al Esmorzar Feedback ha dit:

 • Si el Govern hagués volgut dissenyar pitjor l’estructuració de l’Espai Europeu d’Educació Superior (EEES), difícilment ho hagués fet pitjor.
 • Primer ha adaptat els màsters i després els graus, això és un daltabaix i ha creat un desencís general en el sistema.
 • Bolonya estableix tres nivells: el grau, el màster i el doctorat. El sistema actual de les enginyeries proposa tres anys d’universitat per a una atribució professional de tècnic, i cinc per a una atribució d’enginyer superior. La solució amb què treballa el Ministeri de fer graus de quatre anys és un fet que complica la solució.
 • Va avançar que els documents en els quals es proposa l’adaptació al EEES estan a punt de sortir. La solució serà que els graus ofereixin una formació inicial sense atribucions professionals, i els màsters – d’un any – més el projecte de final de carrera dotaria l’estudiant d’aquestes atribucions d’enginyer.
 • Aquesta diferència no existeix a Europa i no existeix l’espai europeu dels col·legis professionals que tenen atribucions. L’ideal seria que només hi hagués un col·legi professional. Va lamentar haver perdut quatre anys en negociacions. No podem perdre més temps.

La comissionada d’Universitats i Recerca de la Generalitat, Blanca Palmada, va advertir que Bolonya sortirà molt bé en uns punts i no tan bé en altres. No hem de quedar decebuts si en alguns punts és millorable, perquè serà així. En aquest sentit, Palmada va reclamar que s’ha de posar d’acord en les estructures de grau i de màster.

El finançament universitari va ser un altre dels punts que la comissionada va citar quan va reivindicar que el mapa universitari català s’ha d’ajustar a les possibilitats econòmiques de Catalunya. Ha d’haver més recursos per a la reconversió a Bolonya, opinió que va sostenir també Giró: Estic preocupat perquè les universitats tindrem problemes de recursos, hem de pensar que fer un curs universitari a cost zero és una utopia.

Pel que fa al control de qualitat dels nous graus, Palmada va avisar que s’ha fet amb presses, tot i que han hagut diàlegs amb l’ANECA i l’AQU.

La comissionada va llançar una crítica a què tot es fa des de Madrid. Com es porta un país dirigit des d’una altra banda? Es fa des d’un govern que no té cap universitat, perquè totes són competències de les comunitats autònomes, això una pedra que no deixa caminar,

La comissionada va recomanar que Catalunya necessita visió de proximitat.

Directius del sector de l’ensenyament superior van apuntar les mancances idiomàtiques dels universitaris per integrar-se a l’empresa i van reclamar a la comissionada que es graduïn amb el nivell Proficiency d’anglès.

2 respostes a “El rector de la UPC i la comissionada per a Universitats i Recerca fan una dura crítica a com s’ha implantat el procés de Bolonya”

 1. a 07 nov. 2008 a les 8:27 Antonio Arias

  La verdad es que hemos ido demasiado lentos en todo el proceso y nos ha pillado el toro. Ahora con la que está cayendo las universidades lo van a pasar mal para iniciar este proceso.
  A esto se añade que en toda Europa se están dando recortes presupuestarios …
  Un saludo, Enric.

 2. a 07 nov. 2008 a les 8:38 enriccanela

  Querido Antonio,
  Contento de leerte. Con el tiempo que llevábamos hablando de financiación, de reformas y tantas cosas, y ahora … tanta comisión…
  Cunato tiempo perdido. Además con las giras por las universidades de la ministra i Màrius, necesarias, la cosa irá más lenta aún.
  Se va a iniciar todo cuando no haya un euro.
  Un abrazo

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació