Enric I. Canela

El Periódico publicava divendres una carta Cecilia Galindo González, presidenta de la Federació de Joves Investigadors FJI-Precaris i 60 firmes més. La titulaven Errors en les ajudes per a recerca. La reprodueixo sencera perquè és molt curta i concreta:
Amb la resolució de la convocatòria d’ajuts d’investigació postdoctoral en centres estrangers del Ministeri de Ciència i Innovació acaba un procés que posa en evidència el pobre lloc que ocupa la recerca en aquest país. Malgrat que es tracta de l’única font de finançament estatal per als científics que treballen a l’estranger, el Govern no va fer pública la convocatòria fins al maig del 2008 tot i que l’havia anunciat per al primer trimestre. Els problemes es van acumular al disposar només de 15 dies per presentar les sol.licituds. En aquesta ocasió, a més, s’havia de fer un tràmit addicional: posar-se en contacte amb un centre espanyol perquè es fes càrrec de la gestió del contracte.
El ministeri va acumular un altre retard perquè les sol·licituds van trigar gairebé mig any a ser enviades a l’òrgan examinador, l’Agència Nacional d’Avaluació i Prospectiva (ANEP). Els empleats de l’ANEP es van veure obligats a fer les avaluacions en un temps rècord, però això no va impedir que s’acabessin amb un mes de retard, cosa que va obligar els candidats a demanar disculpes als centres i grups que havien preparat credencials, visats i allotjament. Estem davant d’una vergonyosa situació que danya la imatge de la ciència espanyola. Mentrestant, uns 1.000 joves investigadors viuen gairebé sense recursos, a l’espera de saber si tindran l’ajuda postdoctoral promesa, i als que van obtenir contractes en centres estrangers durant la llarga espera se’ls descomptaran els mesos que hagin estat contractats.

És imprescindible que el Ministeri de Ciència i Innovació reaccioni per tal que això no torni a passar. El tema dels terminis i dates és sagrat. Sempre ha estat un problema i crec que a causa de la creació del nou ministeri i la marxa d’algun personal els problemes s’han agreujat.

4 respostes a “Recerca i terminis: solució urgent”

 1. a 18 nov. 2008 a les 10:52 alumne

  Totes les convocatòries del MEC estan igual. Abans (fins al curs 2003-2004), les FPU es demanaven al setembre, resolien al desembre, i les incorporacions eren al gener. Als cursos 2004-2005 i 2005-2006, es van demanar al setembre-octubre, i les incorporacions van ser a l’abril. Al 2007-2008, es demanaren al novembre-desembre, i les incorporacions van ser al juliol-setembre. Així que, si hom va per feina, el primer any es queda en blanc. De fet, fa una setmana, en ple procés de sol·licitud, encara no s’havia fet la resolució de les substitucions per no acceptació.

  Aquest any veurem com van…

 2. a 18 nov. 2008 a les 4:46 enriccanela

  Alumne,
  Crec que això és gravíssim. Ho he dit diferents vegades i s’ha interpel·lat al congrés i al senat. Si em fas una nota concreta ho tornem a demanar i també que enguany surtin quan toca. Jo no tinc les dades bé a mà.

 3. a 18 nov. 2008 a les 10:59 alumne

  Ara mateix, l’únic plaç que conec que està obert (i em sembla que fora de termini) és el d’aquests postdocs (que són “convocatòria de 2007 feta al maig de 2008).

  Les FPU ja fa anys que diuen a la convocatòria que triguen 4 mesos a resoldre, sense comptar els 2 que es poden passar en la comissió d’avaluació. Així que podran resoldre “legalment” el 24 de maig, i tan feliços. No només s’haurien de complir els plaços, sinó fer que tinguessin sentit.

 4. a 18 nov. 2008 a les 11:05 enriccanela

  Alumne,
  Si. Hem de ser exigents, el que cal fer és un seguiment a través dels partits polítics. L’única forma és el seguiment parlamentari.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació