Enric I. Canela

Llegeixo que Carlos Martínez Alonso, secretari d’Estat de recerca ha dit que el Consorci Internacional del Genoma del Càncer (ICGC) es posa en marxa amb 8 projectes de recerca sobre 8 diferents tipus de càncer. Els realitzaran 11 institucions de 8 països, entre ells Espanya, que participa a través del Ministeri de Ciència i Innovació i que investigarà la seqüència genòmica de la leucèmia (tipus limfocítica crònica), més comú dels tipus de leucèmia en adults en països occidentals i que, en general, no és curable amb les estratègies terapèutiques disponibles. Podeu llegir la notícia a La Vanguardia.

Amb Espanya participaran en aquesta primera fase de la iniciativa Austràlia, Canadà, Xina, França, Índia, Japó i Regne Unit amb l’estudi d’altres tipus i subtipus de càncer.

Lligat a això La Vanguardia publica que segons ha dit la ministra Cristina Garmendia Catalunya està en molt bona posició per ser la seu del futur laboratori de seqüenciació genòmica que ha de donar servei a investigadors de tot Espanya. Va afegir que és difícil discutir el lideratge de Catalunya en recerca genòmica. La creació del laboratori de seqüenciació genòmica, que requereix una inversió d’uns 50 milions d’euros per als propers cinc anys, deriva de l’entrada d’Espanya en el Consorci Internacional del Genoma del Càncer ja un país no pot liderar un projecte en aquest consorci si no té capacitat de seqüenciació massiva. Ja s’han dotat d’aquesta capacitat, i han entrat en el consorci, economies emergents com Índia, Xina o Singapur. Alcalá de Henares és rival de Catalunya. La ministra va declarar el dilluns que encara no està decidit on es farà, encara que la decisió no pot esperar molt un cop Espanya ha entrat en el consorci del genoma del càncer i s’anunciarà abans de final d’any.

Si finalment s’instal·la a Catalunya, falta decidir on, els dos candidats principals són el Parc Científic de Barcelona de la UB i el Parc de Recerca Biomèdica, al costat de l’Hospital del Mar, on estan els grups de recerca genòmica més potents d’Espanya. El centre requereix un espai de 2.000 m2 per instal·lar una desena de màquines de seqüenciació massiva i donar cabuda a un equip d’unes cinquanta persones.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació