Enric I. Canela

Avui he arribat a casa tard, he escrit i escriuré poc. He anat a una Jornada al Cercle d’Economia, del que soc també soci fa bastants anys, a la conferència – col·loqui: Innovació i salut: nous instruments per al desenvolupament de la recerca biomèdica, que ha impartit Cristina Garmendia, la ministra de Ciència i Innovació. Tots sabeu del meu interès per tots els temes que tenen a veure amb la universitat, la recerca, la innovació i com tot això impacta en la nostra economia. També sabeu que estic totalment convençut que la Cristina Garmendia té les idees molt clares i m’agrada sentir cap a on apunta. Si pot ser escoltar de primera mà el que diu.

Una cosa molt interessant que s’ha produït en aquesta conferència és l’anunci que ha fet Cristina Garmendia relatiu a què Barcelona acollirà la seu espanyola del Consorci Internacional del Genoma del Càncer. Tal com apuntava a Barcelona líder en Genòmica, un nou gran equipament?. Això implicarà, segons ens ha dit la ministra una inversió de 30 milions d’euros en tres anys (algunes notícies diuen 15, però imagino que té veure amb el que pagarà cada administració). Això correspon, entre altres coses, a la construcció del gran laboratori de Seqüenciació Genòmica. El projecte serà portat a terme pel doctor Elías Camp de l’Hospital Clínic.

La Generalitat ho a comunicat:

Barcelona serà la seu del Consorci Internacional del Genoma del Càncer

I la premsa ho ha publicat:

La ministra també ha anunciat l’aprovació d’un paquet d’incentius específics per a les empreses dins del programa NEOTEC. El ministeri, a través del CDTI, augmentarà la quantia de l’ajut per a les empreses menors de dos anys incrementant el límit del finançament per projecte de 400.000 a 600.000 €.

A més, s’ha establert un nou tipus d’ajuda que permetrà donar suport a projectes de consolidació d’empreses biotecnològiques amb una antiguitat d’entre 2 i 6 anys. Així, el CDTI podrà finançar fins a un 70% del pressupost amb un límit acumulat d’un milió d’euros, en el cas que l’empresa hagi rebut finançament d’un Projecte NEOTEC.

El finançament dels projectes biotecnològics de R+D d’empreses de recent creació (antiguitat inferior a un any) sorgides d’empreses ja establertes en el mercat, les anomenades spin outs, comptarà amb unes condicions més avantatjoses.

Cristina Garmendia no m’ha defraudat gens. Un discurs coherent, curt i ben construït parlant dels instruments que s’estan posant per al desenvolupament de la recerca biomèdica i, més encara, per a desenvolupar la Biotecnologia. Lamentablement, com deia Andreu Mas-Colell, no hi havia gent del sector biotecnològic.

Joaquim Coello, president del Consell Social de la UB ha preguntat pels mecanismes financers que han de permetre resoldre els problemes del parc Científic de Barcelona, de la UB. La resposta no ha estat satisfactòria. Una qüestió de diners, molts diners que no estan en mans de la ministra.

Haig de dir, malgrat tot, que m’anima, però quan penso que hi ha pocs diners… El moment és interessant, feia anys que tot era molt avorrit, més del mateix. Si Solbes no ho embolica…

Bé ens anirem a dormir contents.

4 respostes a “La conferència de Cristina Garmendia al Cercle d’Economia”

 1. a 21 nov. 2008 a les 1:03 Andreu

  Amb gent intel.ligent, capaç, decidida, i que ha demostrat que val, professionalment i empresarialment, com la Sra. Garmendia, sempre es progressa. I, a més de competent, no tè ni tindrà mai ungram de sectarisme de cap tipus.

  LLàstima que no coincidissin, en les administracions catalana i espanyola, l’Andreu Mas-Colell i la Cristina Garmèndia. Però confio que en un temps no gaire llunyà puguin coincidir.

  Bona noticia, i tant, benvolgut Enric.

  Cordialment,
  Andreu

 2. a 21 nov. 2008 a les 7:42 enriccanela

  Andreu,
  Si Mas-Colell i Garmendia haurien discutit molt i haurien arribat a fer grans coses per Catalunya.

 3. a 21 nov. 2008 a les 9:23 Salva ADSADN

  Gràcies per la teva crònica, Enric. Així ens podem mantenir al dia…

  Ai… no sé per què tinc aquesta sensació ambígua… per una banda me n’alegro de que la Ministra Garmendia sigui la que se n’encarregui del nou ministeri, estic d’acord amb tu que demostra dia a dia com de clares té les idees. Però per altra banda estic cabrejat que, per un cop que la ciència podria tenir una veritable empenta des de l’administració, ens trobem en una situació de crisi que faci més conservadors els moviments de diners… ja veurem com avancen els esdeveniments.

 4. a 21 nov. 2008 a les 9:31 enriccanela

  Salva,
  Tenim el mateix neguit. Per això defenso tant la seva gestió. Una perquè estic d’acord (ho faria igual) i l’altra perquè hgem d’aconseguir que es vegi que aquest és el camí.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació