Enric I. Canela

Reprodueixo l’Editorial: Oposició a Bolonya, publicat pel diari El Periódico.

La protesta estudiantil contra el pla de Bolonya, una reforma integral dels estudis universitaris que persegueix unificar l’estructura i el contingut de les carreres dins de la Unió Europea, respon al malestar incubat en un sector de la comunitat acadèmica – professors i alumnes – , que té por que el canvi tingui efectes perniciosos sobre la qualitat de l’ensenyament. Encara que no es tracta d’una reforma en el buit, sinó que parteix de referències docents concretes, gairebé totes del món anglosaxó, la burocratització de les tasques essencialment formatives, la reducció de les classes convencionals en favor d’altres formats i la substitució de les llicenciatures per graduacions alimenten la inquietud.

Si s’hi afegeix el descontentament dels que observen amb preocupació que es pretén afavorir les disciplines cientificotècniques i de gestió de l’economia a costa de les humanitats, es completa el marc de referència que fa mobilitzar els crítics. Aquest és un debat permanent, que omple tant la discussió pedagògica com el treball dels planificadors, però que els responsables de la fórmula de Bolonya han evitat, encara que no per això l’han tancat.

Una part de l’alumnat està convençut, en fi, que, fins i tot si queda garantida la qualitat de l’ensenyament, la proliferació d’estudis complementaris – postgraus, màsters i altres modalitats – encarirà la universitat i alimentarà l’exclusió social. La seva por està bastant justificada: llevat que s’estableixi una generosa i més àmplia política de beques, l’estructura futura de les carreres amenaça d’apartar-ne un segment significatiu d’estudiants que, després de graduar-se, no disposarien ni de temps ni de recursos per anar més enllà.

No comparteixo la majoria dels lemes dels que protesten, diuen coses que no són certes, però no puc estar més d’acord amb el que diu el diari. És absolutament imprescindible establir una política de beques. Respecte a la inquietud, no s’ha informat bé i això ha impedit escoltar.  

2 respostes a “Un editorial encertat sobre el procés de Bolonya”

  1. a 22 nov. 2008 a les 11:45 Joan Gil Oliveras

    L’editorial sembla extreta d’Especial Bolonya o del meu bloc. XD. Força d’acord.

  2. a 23 nov. 2008 a les 12:23 enriccanela

    Joan,
    Veus com no diem coses tan diferents. Qüestió de forma.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació