Enric I. Canela

Diu Europa Press, la UB, la UAB i la UPC  acumulen un dèficit de 192,3 milions d’euros, segons xifres de l’exercici econòmic de 2007 facilitades per cada centro.

La UAB acumula un dèficit pressupostari de 20 milions d’euros, mentre que a data de 31 de desembre de 2007, el de la UPC va ser de 72,3 milions d’euros. El cas de la UB és el més acusat, ja que té un dèficit de 100 milions d’euros acumulat. Aquesta universitat genera anualment, uns 20 milions de dèficit, segons dades recents.

No obstant això, com l’activitat de les altres universitats dóna, normalment, xifres positives, el dèficit sol quedar compensat i baixar la suma total. Precisament, en l’exercici de 2004-2005, totes les universitats catalanes van sumar un endeutament de 117,5 milions d’euros gràcies al superàvit de la resta d’universitats públiques, segons dades de la Sindicatura de Comptes.

La Sindicatura de Comptes encara no disposa de dades relatives l’exercici de l’any 2008, però els presentarà properament davant el Parlament de Catalunya.

Quina notícia, com ha de disposar de dades si encara no ha acabat l’any. Normalment els exercicis no es tanquen fins el març i l’auditoria es presenta al juny. O sigui que caldrà esperar a tenir dades del 2008.

No sé amb quines dades treballa Europa Press, però el dèficit acumulat de la UB a 31 de desembre de 2007 fou de 75 milions d’euros, si més no aquesta és la dada que resulta de l’informe de KPMG presentat enguany. Amb tot seria bo que la UB presentat els resultats de forma clara a la comunitat, cosa que no s’ha fet. La previsió de dèficit d’enguany és d’uns 20 milions més. Possiblement, si les dades que s’han presentat són correctes, el dèficit de prop de 100 milions s’assolirà a final de l’any 2008.

També diu Europa Press que un dels arguments que poden justificar aquest endeutament públic és la construcció en totes les universitats de Parcs Científics, segons va explicar el vicerector de Transferència i Innovació de la URV, Josep Anton Ferrer.

Segons l’últim document disponible de la Sindicatura, l’endeutament correspon majoritàriament als avenços reintegrables atorgats pel Ministeri d’Educació i Ciència per al finançament de parcs científics i tecnològics.

Ferrer va criticar que la Generalitat no hagi complert el compromís Solà, acord que el conseller d’Universitats, Carles Solà, – del govern de Pasqual Maragall – va arribar amb els centres perquè demanessin préstecs per a construir parcs científics, i la Generalitat ajudava a pagar.

Segons Ferrer, les universitats catalanes tenen un endeutament d’uns 400 milions d’euros amb el Ministeri pels préstecs que en el seu dia aquest va concedir a les universitats, quantitat a part del dèficit que puguin o no acumular.

No hi ha interlocució, són uns préstecs dels que el període de reemborsament és en 2009, va explicar Ferrer, qui va considerar que les universitats es troben en una posició delicada.

Hauria d’haver algú que exposés a les universitats quin pla hi ha sobre el compromís Solà, va reivindicar, i va concretar que aquest pacte mai va ser un acord de govern, sinó la paraula del llavors conseller.

El PCB no és el culpable del dèficit de la UB, si els comptes estan bé, i no crec que hi hagi cap error en això. Imagino que el que diu Ferrer té a veure amb bestretes que es fan ja que les universitats paguen els crèdits dels parcs i després cobren l’import, fan de caixers.

En tot cas torno a insistir en què la comunitat universitària, i la societat, té el dret de conèixer l’estat de les finances universitàries, totes, les que corresponen a la universitat en si mateixa i les dels ens associats: fundacions, parcs, etc. La millor manera de reivindicar és ser totalment transparent.

4 respostes a “El deficit de la UB, i també de la UAB i la UPC”

 1. a 23 nov. 2008 a les 11:40 David

  Totalment d’acord amb tu. L’altre dia una representant dels estudiants ens va estar donant un miting anti-Bolonya (amb tots els tòpics) en una reunió. Al cap de deu minuts vaig comprendre que aquella pobra noia mai havia vist un pressupost de la universitat. D’haver-lo vist, probablement el seu discurs hauria canviat, cas de què l’hagués realitzat.

 2. a 24 nov. 2008 a les 12:15 enriccanela

  David,
  El problema de la desinformació és el que més mal fa. Publicaré alguna cosa.

 3. a 24 nov. 2008 a les 10:59 pep

  http://especialbolonya.files.wordpress.com/2008/04/acta_311007-comissio-economia-deficit.pdf

 4. a 24 nov. 2008 a les 6:09 enriccanela

  Pep,
  Moltes gràcies per la informació.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació