Enric I. Canela

Seguint amb el que m’ocupa bastant de temps aquests dies faig un recull de les principals notícies i opinions sorgides de l’aplicació del Pla de Bolonya.

Allò de Bolonya és una reflexió de Manuel Fernández Areal, catedràtic emèrit de periodisme

Els empresaris diuen sí a Bolonya però recelen de com s’aplicarà a Espanya

El pitjor de cada casa, o Bolonya com a excusa de Manuel Cruz, catedràtic de Filosofia de la UB i director de la revista Barcelona Metròpolis, escriu una crítica a l’evolució de la universitat en aquests darrers 25 anys i a la proliferació de professorat mediocre.

El problema dels estudiants és un article de Carlos Flores, professor de Dret Constitucional de la Universitat de València. Una crítica als representants dels estudiants i a les seves associacions. La veritat és que en els darrers anys les universitats no han fet gaire per afavorir unes representacions adequades.

Estudiants de la UPF qualifiquen de “antidemocràtica” l’actitud del seu rector Josep Joan Moreso. Transcric: L’Assemblea d’Estudiants de la UPF ha criticat avui l’actitud del rector de la universitat, Josep Joan Moreso, com a president de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP) per ser “antidemocràtica” i no representar a la UPF.

En un comunicat, els estudiants han considerat que Moreso manté una “negativa al diàleg” amb els agents implicats en les reivindicacions, i que porta a terme una “repressió sistemàtica” de les mobilitzacions a la UPF.

Així mateix, els alumnes han criticat que aquesta universitat segueix un model “elitista” i que les adaptacions a l’Espai Europeu d’Educació Superior (EEES) “només han empitjorat aquesta situació”. Per als estudiants, Bolonya repercuteix ja en la qualitat de la docència i en les condicions laborals del professorat i del Personal d’Administració i Serveis.

Per això, aquest grup d’alumnes ha manifestar el seu suport a les mobilitzacions d’altres estudiants en universitats catalanes contra la implantació de Bolonya. Concretament, ha exigit que es retirin els expedients als 31 alumnes de la UAB oberts per protestar contra EEES, que es realitzi un debat públic sobre el procés i un referèndum vinculant sobre la seva implementació.

Els rectors demanaran al govern una posició sobre les protestes

Garmendia crida als rectors per refredar el malestar pel “procés de Bolonya”

Joves d’Esquerra verda donen suport als anti-bolonya. De fet només demanen que el canvi no sigui tan traumàtic.

L’enigma de Bolonya

Estudiants de la UAB ocupen la Facultat de Psicologia.

Uns 80 estudiants de la UAB ocupen també la facultat de Psicologia

Més facultats de la UAB s’afegeixen a les tancades contra Bolonya

La tancada contra el Pla Bolonya a la UAB s’estén a les facultats de Psicologia i Biologia

Els estudiants ocupen la Facultat de Biologia de la UB i la de Psicologia de la UAB. En el cas Biologia fins ara la correcció ha estat total.

Uns cent estudiants ocuparan ‘indefinidament’ aquesta nit la facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona

Reformem Bolonya és una carta a La Vanguardia d’Antoni Font, catedràtic de Dret de la UB. Una carta a la ministra on li demana que prengui partit pel 3+2. Diu que encara som a temps. Que faci cas dels rectors catalans.

Professors davant Bolonya, primer acte: la visió positiva. Com es pot deduir del títol és l’opinió favorable, d’un professor, en aquest cas Rafael Feito de Sociologia de la Universitat Complutense de Madrid. M’agrada força el que diu.

Anna Maria Geli: «Em reca que els estudiants no hagin volgut participar abans en el debat»  La rectora de la UdG es lamenta en una entrevista a Diari de Girona.

Garmendia afirma que “totes les inquietuds sobre el pla Bolonya tenen resposta”. Té raó la ministra, però calen dues coses, una que es vulguin escoltar i, l’altra, que es posin per part del govern i les universitats els mecanismes per resoldre els problemes reals. Bolonya no és el problema, però ha estat el desencadenant per posar sobre la taula els dèficits d ela universitat espanyola.

Una curiositat ens l’aporta Especial Bolonya amb Explosió creativa antibolonya on parla d’una cançó sobre el tema.

Bolonya i la clau del problema és una carta a l’AVUI d’avui d’Oriol Rius i Ayra que diu: Són una minoria i no tenen raó (en gairebé tot). És cert que cal més informació, o millor informació, sobre el procés de Bolonya, però els estudiants tancats a la UB i a la UAB no representen tots els estudiants. Tenen tot el dret de fer vaga, però què passa quan els que volem anar a classe no podem exercir aquest dret? Aquests mateixos estudiants i els seus representants confonen sovint termes i sota el paraigua de Bolonya recullen diverses reivindicacions que s’haurien de separar. La convergència europea és necessària i serà una millora; una altra cosa és que ens queixem perquè els nous graus seran de quatre anys i no de tres, com a la gran majoria d’Europa, però, som conscients que aquesta decisió l’han pres a Madrid? També és allà on incompleixen les competències en beques, que ja hauria de tenir de fa temps el govern català, i des d’on ens escanyen amb un finançament insuficient. La universitat no és intocable; s’ha de modernitzar i adaptar als nous temps, així que per donar solució a aquests reptes, primer enfoquem el problema allà on és.

La desinformació sobre Bolonya és un article d’Enric Colet, professor d’Esade. Es despatxa contra l’administració de l’Estat, de la Generalitat i les universitats. Per exemple en un paràgraf diu: Per tant, la desinformació no és casual; és la cortina de fum que amaga una administració irresponsable i grups d’interessos poc clars. I els alumnes, ¿quin paper hi juguen? Ningú els explica res de forma coherent; escolten els professors desinformats com expressen les seves pors i són víctimes dels que tenen el deure de servir-los i d’ajudar-los a buscar la veritat i la justícia, i que, en canvi, es dediquen a grimpar al Ministeri, a la Conselleria o a la universitat. Al final, un procés de millora de la docència i de lliure circulació d’alumnes i titulats a Europa és viscut com una conspiració en contra dels alumnes. Té raó. Poca gent sap ben bé de què va tot això.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació