Aquests capitalistes…


Enric I. Canela

Classificació d’universitats és un dur comentari de William Cole al El País. Molt dur. El reprodueixo: Vaig llegir amb gran interès l’article de Joan Subirats, amb la seva proposta d’establir un rànquing d’universitats (Classificar universitats?, El País, edició de Catalunya, 27 de novembre). No cal: les universitats públiques espanyoles ja estan classificades, i la classificació correspon més o menys a quarta divisió regional.

Sóc dels Estats Units. Em vaig llicenciar a la Columbia University i em vaig doctorar a la Harvard University. He passat temporades com a professor del Departament d’Humanitats de la Universitat Pompeu Fabra i del Departament de Filologia Anglesa de l’Autònoma. En ambdós llocs estava sorprès pel nivell baixíssim – tant en recerca com en docència – de la gran majoria de professors (fins i tot titulars i catedràtics). La raó era òbvia: aquí a Espanya, els professors guanyen les seves places amb connexions i no amb mèrits. I tothom ho sap.

No hi veig res dolent en els suggeriments del professor Subirats. Però ja s’han proposat una infinitat de solucions al problema de la mediocritat de la Universitat espanyola i fins que s’elimini la endollocràcia, totes aquestes solucions seran inútils.

Que els estudiants ho tinguin en compte per a la seva pròxima manifestació.

El problema és que William Cole està privatitzat. Harvard està venuda al capital seguint coherentment les salvatges directrius marcades per l’Organització Mundial del Comerç (OMC) i l’Acord General del Comerç de Serveis (GATS). Fracassarà. S’equivoc, ell viu a Sitges i la cosa és prendre el sol, a veure si ara ho espatllarem tot amb Bolonya.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació