Enric I. Canela

Ahir l’INE, l’Institut Nacional d’Estadística, va publicar els resultats provisionals de l’Estadística sobre activitats en R+D de l’any 2007 i el dia 27 de novembre Eurostat va publicar Patents i personal R+D fonamentalment del 2005. M’ha semblat adequat comentar ambdós documents conjuntament.

Fa aproximadament un any vaig escriure L’estadística R+D 2006 de l’Estat espanyol. Què ha passat en els darrers tres anys. Vejam:

  • Catalunya dedicava a l’R+D a l’any 2005 un 1,35% del PIB regional, un 1,43% al 2006 i un 1,48% al 2007.
  • La Comunitat de Madrid dedicava a l’R+D a l’any 2005 un 1,82% del PIB regional, un 1,98% al 2006 i un 1,96% al 2007.
  • Navarra dedicava a l’R+D a l’any 2005 un 1,67% del PIB regional, un 1,92% al 2006 i un 1,89% al 2007.
  • El País Basc dedicava a l’R+D a l’any 2005 un 1,48% del PIB regional, un 1,60% al 2006 i un 1,89% al 2007.

Destaca que Navarra i Madrid perden unes centèsimes mentre que el País Basc segueix creixent de forma contínua. Si continuen la política que estan desenvolupant aviat ocuparan el rimer lloc de l’Estat. Aquests resultats coincideixen amb els objectius que el president d’Innobasque ens explicava fa uns dies a Barcelona.

Pel que fa a Catalunya ha mantingut el seu ritme de creixement, si bé s’ha reduït en dues centèsimes el diferencial amb la mitjana estatal que ha passat de l’1,20% del PIB al 2006 a l’1,27% al 2007.

El creixement relatiu més important de Catalunya l’experimenta en Ensenyament Superior.

Si ens fixem ara en les dades estatals aportades per Eurostat veiem que l’estat espanyol té una producció de patents baixa en relació al nombre de persones dedicades a activitats d’R+D. Aquesta valoració està feta d’acord a la correlació feta entre els països de la Unió Europea. Curiosament, en analitzar quins sectors produeixen més patents, les empreses ho són amb diferencia, però en el cas de l’Estat espanyol, el tan criticat sector de l’Educació Superior espanyol és el que, sempre referit a la comparació de percentatges amb la resta de països, té una de les productivitats relatives més altes. Serà perquè les empreses la tenen més baixa.

Aquest darrer fet es correlaciona amb la baixa proporció de personal R+D a les empreses espanyoles.

El conjunt de totes aquestes, les que aporta l’INE i les d’Eurostat, no són per donar salts d’alegria. Un creixement de 7 centèsimes del % del PIB dedicat a R+D en un anys no ens acosta massa als objectius de Lisboa 2010. Catalunya només creix 5 centèsimes. Només el País Basc està fent els deures.

En aquest sentit val la pena fer notar que el País Basc, a canvi de votar els pressupostos, ha aconseguit 87 milions d’euros extres, nets, per dedicar-los a aquestes activitats, mentre segueix mantenint la seva participació en els recursos estatals (n’eh parlat sovint d’aquest tema i a través de Picabaralla entre el PSOE i el PNB per les transferències d’R+D+i podeu veure el tractament d’aquest tema)

. Catalunya mentre ha assistit calladeta, sense reclamar el mateix tractament. Deu ser cosa de la paràlisi que afecta als parlamentaris catalans. Si algun d’ells ha dit alguna cosa ho deu haver fet en la intimitat. A Madrid deuen haver respirats alleugerits en veure que una cosa tan òbvia no la reclamava cap representant català. Coses de l’evolució anti-darwiniana.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació