Enric I. Canela

I que tenim de nou sobre el procés de Bolonya? Algunes coses es mouen.

Ahir vaig publicat Comunicat del Consell d’Universitats d’avui sense comentaris i Densa Bolonya. Es parlava de consultes als estudiants, però Josep Joan Moreso, president de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP) i rector  la UPF ha explicat que aquestes consultes es faran com han acceptat a Catalunya els representants estudiantils dintre de les vies legals. En cap cas es tracta d’un referèndum ni s’acompanyarà d’una moratòria en la implantació de la reforma, que haurà d’entrar en vigor el 2010. Moreso ha dit que aquesta nova oferta de diàleg exigirà als estudiants un inici de la distensió i l’abandó d’actes de coacció que impedeixen la celebració de classes o en què s’increpa els responsables universitaris.

Molt raonable, però llegeixo que Blanca Palmada ha dit que l’aplicació del Pla de Bolonya s’aturarà durant almenys mig any fins que s’hagi consultat als estudiants sobre com es durà a terme aquest canvi en els estudis, que ha suscitat tancaments en contra en nou facultats catalanes. La moratòria estaria en vigor fins, com a mínim, el proper juny: És possible que la comissionada hagi dit aquesta barbaritat? Que vol ara, un conflicte amb les universitats més gros que el que té amb els estudiants. Ha pensat que estarem un altre any així. Una consulta es fa en dues setmanes. Espero un aclariment ràpid hi ha estudiants que s’han matriculat per fer la transformació al nou pla tal com se’ls ha dit. Els estudiants han de preguntar als estudiants i decidir que voten i el professorat al professorat, i el PAS al PAS. Déu meu!

En aquesta línia escrivia David Rodríguez, home allunyat del dia a dia universitari, que deia: les universitats i la Generalitat cometran un gran error si acaben sometent a consulta alguns aspectes del denominat “Pla Bolonya”, tal i com sembla que és la intenció, per tal de posar fi a les tancades d’estudiants.

Clar que per altra banda Lluís Pérez ens diu: Sobre totes aquestes qüestions el meu partit, Esquerra Republicana, hi té molt a dir, sobretot a Catalunya, on el responsable d’Universitats és un històric dirigent de la formació com en Josep Huguet. Està a la seva mà adoptar, en aquest conflicte acadèmic, l’estil sociata-convergent de fer politiqueig (defugir els representants del poble -els estudiants i els professors-, confraternitzar únicament amb els poderosos -els rectors i els empresaris- i oblidar-se d’assenyalar un dels principals responsables dels mals del país -Espanya-) o seguir, en canvi, l’estil de fer política que ERC va prometre l’any 2003 als seus il·lusionats votants: proper a la societat civil, compromès amb els sectors més desfavorits de la societat i sense pels a la llengua a l’hora de denunciar els costos socials, nacionals i polítics de la dependència respecte d’Espanya. No tinc cap dubte que, si Huguet és valent i opta per la segona via, tindrà darrere seu tot el partit. Començant per un servidor. Una mica de sectarisme, no? No Lluís, els rectors no són representants dels poderosos, els tria el poble, com dius. No va així, la política és quelcom més seriós.

Elliot Fernéndez escrivia aquest matí Acord parcial entre l’ocupació de la UAB i l’Equip de Govern i un fet interessant posterior que també Elliot ens explica en directe, ens diu que Estudiants de la UAB recomanen de desocupar parcialment les facultats. Així la comissió d’estudiants de la UAB encarregada de negociar amb el rector ha aconsellat a les assemblees de les facultats que comencin un procés parcial de desocupació de les aules i congelin les tancades previstes amb la finalitat que les negociacions avancin amb garanties. Tot i això, la comissió ha tornat a demanar al rector de la UAB que retiri els trenta-dos expedients oberts a estudiants de la universitat. Els estudiants han valorat positivament els acords parcials a què s’ha arribat durant l’última reunió i han reafirmat de continuar amb el diàleg i les negociacions.

Aquest matí llegíem que estudiants de la UB contraris a Bolonya consideren insuficient la proposta dels rectors per a desencallar el conflicte. Es tracta dels estudiants tancats a la Facultat de Física de la UB que consideren insuficient el compromís adquirit dimecres pel Consell Interuniversitari, que es va avenir a convocar consultes sobre Bolonya. Diuen que seran meres consultes sobre com s’ha d’aplicar el pla de Bolonya, però que no hi haurà la possibilitat de qüestionar-ne ni els objectius ni els motius. Amb tot, reconeixen que el compromís ja és un avanç en la negociació, que qualifiquen de molt positiu, i diuen que és un primer èxit del moviment universitari. També han avisat que continuarien tancats, com a mínim, fins dimarts. Doncs s’ho passaran força bé.

Mentre els expedients i el procés judicial segueixen el seu curs. Els 28 estudiants de la UAB expedientats per ferir a dos guàrdies de seguretat durant unes protestes contra Bolonya han presentat al·legacions, tots la mateixa, en les quals van demanar la nul·litat del procés per la vulneració de les garanties essencials. Els estudiants han demanat la recusació del rector de la UAB i del secretari general per animadversió manifesta cap als membres del moviment estudiantil de la UAB. Han manifestat desviació de poder i abús de poder per part de l’equip rectoral de la UAB, i han al·legat que se’ls ha negat el dret a la llibertat d’expressió i a la participació política. Igualment han recordat, en les seves al·legacions, el dret a la presumpció d’innocència i a la proporcionalitat i han rebutjat el principi d’individualització de les sancions, així com l’absència de motivació. Però els van ferir o no? Aquest és el tema, o no? Dels 15 imputats també per procés penal, han anat a declarar al jutjat de Cerdanyola del Vallès els 8 que quedaven per fer-ho, encara que s’han emparat en el seu dret a no declarar. Posteriorment, els alumnes han llegit un manifest a favor de la universitat pública davant el jutjat. Una processada ha instat la universitat a inhibir-se del procediment, cosa que provocaria, segons ella, que el cas no prosperés i que s’arxivés, i així els alumnes no podrien ser acusats de desordre públic.

I a tot això hi ha divisió del professorat de la UAB sobre els expedients als alumnes. Un total de 69 docents, investigadors i personal d’administració i serveis (PAS) de la UAB han enviat una carta adreçada al rector sortint, Lluís Ferrer, en el qual li demanen que la seva decisió final sigui la de no aplicar la resolució d’uns expedients que mai no s’haurien d’haver iniciat. La UAB té més de 3.800 docents i 2.600 PAS. Per contra, docents de la Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB demanen al rector que resolgui els expedients i denuncien que diàriament i amb impunitat una minoria nega als professors la llibertat d’expressió i de càtedra, als estudiants el dret d’anar a classe, recorrent fins i tot l’assetjament i l’amenaça i afegeixen que no poden renunciar a la responsabilitat de defensar les normes més elementals de la convivència i respecte especialment quan l’actuació antidemocràtica d’una minoria rep cobertura ideològica amb arguments que pretenen justificar el injustificable: la consagració de la impunitat.

Per la seva banda, estudiants contraris a Bolonya ocuparan a partir de dimarts l’edifici del Rectorat de la UdL. Els estudiants han manifestat el seu compromís d’ocupació pacífica i de permetre el normal desenvolupament de la vida acadèmica i dels actes universitaris. Eren molts?

I la gran notícia és que el conseller d’Interior, Joan Saura, ha expressat avui el seu desig que el conflicte dels estudiants tancats en espais universitaris contra el Procés de Bolonya pugui resoldre a través del diàleg, sense que sigui necessària la intervenció dels Mossos d’Esquadra. I qui no.

I entrant el terreny de les declaracions Felipe Pétriz, director general d’Universitats del Ministeri de Ciència i Innovació, en una entrevista diu que les empreses no han dissenyat les titulacions. Intenta col·locar les coses al seu lloc.

I en el dels articles, Josep Joan Moreso, president de la ACUP i rector de la UPF escriu al diari El País Bolonya com a unitat de mesura. Compara l’adopció de Bolonya amb el del Sistema Mètric Decimal. Diu que França no el volien i van haver protestes. Intenta, correctament, refutar tots els arguments en contra del procés.

2 respostes a “Bolonya: la crònica del 5 de desembre de 2008”

 1. a 06 des. 2008 a les 6:05 Xavier Villalba

  Benvolgut Enric,
  Et felicito perquè reculls amb molta exactitud i cura el contingut de la nostra carta oberta al Rector, en què li demanem que no cedeixi a pressions i que apliqui la llei amb equanimitat i generositat, de manera que els qui recorren a la violència, les coaccions o les amenaces sàpiguen que la UAB no és un espai on tot s’hi val, sinó un espai de diàleg, convivència democràtica i respecte a les lleis. S’han adherit a aquesta carta els professors, investigadors, becaris i PAS de tot el campus següents:

  Aguadé, Jaume (Matemàtiques)
  Alabert, Aureli (Matemàtiques)
  Anduiza Perea, Eva (Ciència Política i Dret Públic)
  Argelaguet, Jordi (Ciència Política i Dret Públic)
  Argenter, Joan A. (Filologia Catalana)
  Aulet, Jaume (Filologia Catalana)
  Balaguer, Josep M. (Filologia Catalana)
  Baras, Montserrat (Ciència Política i Dret Públic)
  Barceló, Mercè (Dret Constitucional)
  Bartra-Kaufmann, Anna (Filologia Catalana)
  Baucells, Joan (Dret Penal)
  Bonet, Eulàlia (Filologia Catalana)
  Bonillo, Albert (Psicobiologia i Metodologia en les Ciències de la Salut)
  Brugué, Joaquim (Ciència Política i Dret Públic)
  Caballé, Jordi (Economia i Història Econòmica)
  Cabré, Lluís (Filologia Catalana)
  Cabré, Teresa (Filologia Catalana)
  Cardús, Salvador (Sociologia)
  Carrasco, Silvia (Antropologia Social i Cultural)
  Casals, Daniel (Filologia Catalana)
  Casals, Joan (Didàctica de l’Expressió Musical, Plàstica i Corporal)
  Casanovas, Pompeu (Filosofia del Dret)
  Cebrián, Juli (Filologia Anglesa i Germanística)
  Chamarro, Andrés (Psicologia Bàsica, Evolutiva i de l’Educació)
  Cid, Josep (Ciència Política i Dret Públic)
  Colomer, Teresa (Didàctica de la Llengua i la Literatura i de les Ciències Socials)
  Cortadella, Jordi (Ciències de l’Antiguitat i de l’Edat Mitjana)
  Cortés Fité, Ana (Arquitectura de Computadors i Sistemes Operatius)
  Creel, Michael (Economia i Història de l’Economia)
  Cuartero, Néstor (Filologia Anglesa i Germanística)
  Cugat, Míriam (Ciència Política i Dret Públic)
  Culla, Joan B. (Història Contemporània)
  Curbet, Joan (Filologia Anglesa i Germanística)
  de Carreras, Francesc (Dret Constitucional)
  de Mora, Fernando (Farmacologia, Terapèutica i Toxicologia)
  del Río, Ramón (Història Contemporània)
  Espinal, M. Teresa (Filologia Catalana)
  Font, Carme (Filologia Anglesa i Germanística)
  Font, Núria (Ciència Política i Dret Públic)
  Freixes, Teresa (Dret Constitucional)
  Gerpe Landín, Manolo (Dret Constitucional)
  Giménez, Pilar (Ciència Política i Dret Públic)
  Girbau, Joan (Matemàtiques)
  González, Paloma (Prehistòria)
  Gorgorio, Nuria (Didàctica de la Matemàtica i de les Ciències Experimentals)
  Hernanz, M. Lluïsa (Filologia Espanyola)
  Hoefer, Carl (Filosofia)
  Huix, Josep (Enginyeria Quimíca)
  Iglesias, Toni (Ciències de l’Antiguitat i de l’Edat Mitjana)
  Kennedy, Michael (Filologia Anglesa i Germanística)
  Llinàs, Mireia (Filologia Anglesa i Germanística)
  Llobet, Alexis (Filologia Catalana)
  Llurdés, Joan Carles (Geografia)
  Macià Fàbrega, Spei (Didàctica de l’Expressió Musical, Plàstica i Corporal)
  Martínez Giralt, Xavier (Economia i Història de l’Economia)
  Mascaró, Joan (Filologia Catalana)
  Morata, Francesc (Ciència Política i Dret Públic)
  Morell, Ferran (Medicina)
  Oliver, Josep (Economia Aplicada)
  Owen, David (Filologia Anglesa i Germanística)
  Pasqual, Joan (Economia Aplicada)
  Picallo, Carme (Filologia Catalana)
  Piñol, Conxita (Economia i Història de l’Economia)
  Pividori, Cristina (Filologia Anglesa i Germanística)
  Poch, Dolors (Filologia Espanyola)
  Pons, Xavier (Geografia)
  Postigo, Esperanza (Psicologia Social, PAS)
  Poveda, Anabel (Administradora de Centre de l’ETSE)
  Puigvert, Gemma (Ciències de l’Antiguitat i de l’Edat Mitjana)
  Pujol, Josep (Filologia Catalana)
  Quesada, Dani (Filosofia)
  Ramon, Eloi (Microelectrònica i Sistemes Electrònics)
  Reeves, Alan (Filologia Anglesa i Germanística)
  Riera, Carme (Filologia Espanyola)
  Rigau Oliver, Gemma (Filologia Catalana)
  Sánchez Lancis, Carlos (Filologia Espanyola)
  Sancho, Ferran (Economia)
  Santamaria Roig, Núria (Filologia Catalana)
  Saurí, David (Geografia)
  Solé, M. Josep (Filologia Anglesa i Germanística)
  Vallès, Josep M. (Ciència Política i Dret Públic)
  Villalba, Xavier (Filologia Catalana)
  Villanueva, Juanjo (Ciències de la Computació)
  Villarino, Ramón (Telecomunicació i Enginyeria de Sistemes)
  Ysàs, Pere (Història Contemporània)

 2. a 06 des. 2008 a les 9:17 enriccanela

  Benvolgut Xavier,
  Amb independència de la meva opinió personal, que sempre procuro quedi manifesta, intento recollir les notícies dels fets, totes, per tal que ajudi a tothom a tenir la seva pròpia opinió.
  En aquest disortat procés, el que ha mancat és informació des del primer dia.
  Cordialment

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació