Enric I. Canela

Ingenio? Cada vegada menys és un article del diari El País que analitza l’evolució dels objectius marcats per l’executiu espanyol al 2005. Senyals d’alarma.

Diu que els programes Cenit i Consolider s’han anul·lat ja que a més de la frenada pressupostari per a la R + D en 2009 s’uneixen problemes organitzatius i la voluntat del nou equip del Ministeri de Ciència i Innovació de replantejar les pautes d’aquests dos grans programes. Això ha desembocat en la paralització de les convocatòries corresponents a 2009, encara que continuen endavant els projectes ja aprovats, amb una subvenció pública de 243 milions d’euros.

Tot indica que alguns dels grans objectius per al 2010 fixats al 2005, ja considerats massa ambiciosos pels experts en el seu moment, no s’han de complir. Un és assolir el 2% del producte interior brut (PIB) en inversió en R + D en 2010. El 2007, última dada disponible, aquest percentatge va ser del 1,27%, mentre la mitjana de la Unió Europea dels 15 aquell any va arribar al 1,91%. El gran creixement del PIB espanyol el 2007 i anys anteriors va jugar en contra de l’augment d’aquest percentatge, per la qual cosa és previsible que el 2008 es mantingui, en créixer molt menys el PIB, però no podrà augmentar fins al 2% en només dos anys. Un altre objectiu, que el 55% de la inversió en R + D sigui privada, també sembla llunyà. El experts no veuen massa clar que les coses continuïn.

Fernando Jáuregui diu entre altres coses parlant del Govern, que tot just porta nou mesos funcionant, que té forats visibles en zones vitals. I que el desgast afecta també altres parts secundàries del casc, que, si no fan que el vaixell s’enfonsi, sí, almenys, generen alarmes, disfuncions, i fan que la gent perdi el respecte al conjunt de l’Executiu. Diu que pensa, per començar per aquest darrer aspecte, en el ministeri de Ciència i Innovació. si no hi ha pressupost, per què mantenir-lo? I també diu penso en la desgraciada recomposició de l’organigrama ministerial, que va separar educació i universitats.

Espero que els pensaments d’aquest ocell de mal albir no siguin és que això, laments d’un ressentit i que tinguem Ciència i Innovació per temps. Realment confio en què l’aturada sigui realment necessària per  fer les coses millor i que els pressupostos es “rearmin”. La realitat és que els missatges que ens arriben a la universitat són d’ofec. Les resolucions dels projectes del Pla Nacional que arriben demostren manca de recursos i retallades notables.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació