Bolonya inesgotable


Enric I. Canela

M’hi vaig referir a Bolonya: la crònica del 5 de desembre de 2008. El rector de la UPF i president de l’ACUP havia escrit un article sobre el procés de Bolonya. No han passat tres dies que ja ha aparegut una opinió a El País: El procés Bolonya i la desinformació d’Antonio Valdecantos, un catedràtic de Filosofia Moral de la Universitat Carlos III de Madrid.

Molt enfadat perquè Moreso parla de desinformació, diu: Però això ja no és informació, sinó una altra cosa de la que m’estalvio la denominació, perquè, que se sàpiga, els estudis de postgrau han estat públics, llevat, és clar, els màsters comercials que ara han de proporcionar el model a tota la resta. Rectors, tingueu cura, perquè certs augments de “informació” poden tornar-se contra la pròpia causa.

La veritat és que ara mateix vaig a veure si trec cendra d’alguna llar de foc i me la poso al cap perquè no em venen a la memòria quins estudis de postgrau eren públics, a banda és clar dels programes de doctorat, abans de la publicació del primer decret que deriva de la signatura de la Declaració de Bolonya.

Tot i que Valdecantos diu: No ens podem permetre el luxe de ser tolerants constantment, ell, equivocant-se en la seva argumentació, cegat pel seu afany guerrer contra Bolonya, no ho ha estat amb Moreso, però ho podem ser aquesta vegada amb ell, no?

Aquest matí he escrit El risc de les armes biològiques a la universitat on feia referència a una sèrie de cinc preguntes i les corresponents respostes d’un contrari a Bolonya. Ara dono la referència de No es pot fer la reforma a cost zero, del mateix diari, però en aquest cas les preguntes les contesta una persona més favorable al procés. Només reprodueixo l’última pregunta: Comporta Bolonya una privatització de la Universitat en la seva aplicació? Bolonya hauria d’implicar una major compromís públic. No es pot afrontar una reforma d’aquest calat a cost zero, de la mateixa manera que suposarà un abaratiment dels preus dels màsters que, en molts casos, passaran de ser de mercat a públics. No respon.

Les novetats que venen de Bolonya és l’article 1.327 que llegeixo que intenta explicar el que canvia amb Bolonya. I seguint amb el tema aquest diari ens explica algunes de les coses que van succeir la passada setmana Rectors i estudiants recelen de Bolonya. Tot ja vell.

Rebelión publica la resposta de dos estudiants del moviment contra el Procés de Bolonya a la “declaració” aprovada en el Consell d’Universitats. La veritat és que és el discurs de sempre, està redactat de forma que podria ser més útil per una arenga al patí d’una facultat. Fan referència als milers d’estudiants que estudien i pateixen Bolonya cada dia. Deu ser els de fora d’aquest Estat perquè no he vist gaire queixes dels que cursen els pocs plans adaptats aquí. Però bé, podeu llegir el que diuen, serà menys interpretatiu que el que jo pugui dir. Ja veieu que no estic en la línia.

Especial Bolonya ens informa d’aspectes de la UAB a Com els Deganats fomenten la convivència democràtica i com fa sovint ens proporciona un vídeo. I també Especial Bolonya ens aporta: UAB: Anna Ripoll parla sobre Bolonya. Són les respostes de la candidata a rectora acompanyades d’uns comentaris de l’autor amb els que estic manifestament en la majoria dels casos. He escrit profusament sobre cadascun. Però n’assenyalo un com a exemple. L’autor és pregunta com la UAB defensa les titulacions que l’ANECA no vulgui renovar per que no acompleixin els requisits de qualitat (de mercantilització i elitizació) que estableix l’ANECA. Jo el que voldria és veure algun requisit de l’ANECA que tingui a veure amb la mercantilització i sobre l’elitització (que ben bé no sé que vol dir). Si per mercantilització vol dir per a què serveix el titulat. L’ANECA pregunta la Justificació del títol proposat, argumentant l’interès acadèmic, científic o professional. També demana: Dades i estudis sobre la demanda potencial del títol i el seu interès per la societat; Relació de la proposta amb les característiques socioeconòmiques de la zona d’influència del títol: i Justificació de l’existència de referents nacionals i internacionals que avalin la proposta. Com que he col·laborat en preparar aquest informe en més d’una titulació sé que demanen i que hem posat. No acabo de veure res relacionat amb la mercantilització ni l’elitització, més enllà de respondre a si el títol serveis per alguna cosa. Algú ha pensat que es poden proposar els títols que es vulgui? Jo no estic d’acord amb que la valoració la faci l’ANECA, però si en els criteris. Algú s’ha preguntat si la societat està disposada a pagar qualsevol genialitat? No transcric el que hem escrit perquè seria massa llarg i tampoc em pertany.

També podem llegir Prenen força les protestes contra Bolonya a la Universitat de les Illes Balears (UIB) i que La UIB creu necessari el canvi d’estructures de les titulacions que preveu el Procés de Bolonya.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació