Rubiralta al Congrés


Enric I. Canela

El secretari d’Estat d’Universitats, Màrius Rubiralta, ha comparegut avui davant la comissió de Ciència i tecnologia del Congrés. Podeu llegir el seu discurs.

Ha exposat els àmbits de competència de la secretaria d’Estat d’Universitats. Ha exposat els temes en els que es troba treballant la secretaria d’Estat.

Ha assenyalat alguns indicadors del sistema universitari espanyol. Entre ells ha dit:

  • L’oferta per al curs 2008-09 és de 260.113 places i 2.606 ensenyaments. Hi ha 163 nous graus adaptats a l’Espai Europeu d’Educació superior poden ser cursats per primera vegada en aquest curs, 2021 màsters i 989 doctorats.
  • En el curs 2008-09 en les universitats espanyoles han cursat estudis oficials 1.500.069 estudiants dels quals. 1.389.394 són estudiants de grau, 33.021 estudiants de màster i 77.654 estudiants de doctorat.
  • En el curs 2006-07 les universitats espanyoles tenien 102.300 professors universitaris, dels quals el 91% es trobaven a les Universitats públiques, i d’aquests, el 54,7% pertanyia als cossos docents funcionaris, és a dir 51.125 funcionaris.
  • Per a les titulacions de primer i segon cicle en el curs 2006-07 la taxa d’avaluació (crèdits presentats respecte a crèdits matriculats) se situa en el 80,33, la taxa d’èxit (crèdits aprovats respecte a crèdits avaluats ) al 76,65 i taxa de rendiment (crèdits aprovats respecte a crèdits matriculats) al 61,57.

A parlat del dèficit espanyol en la despesa en beques, ajudes i préstecs en Educació Superior respecte al PIB, que a l’OCDE és del 0,25 i a Espanya se situa en el 0,08. França es troba en el 0,09, Alemanya el 0,22 i Bèlgica a 0,2. Sobre aquesta punt ha assenyalat l’augment de beques que s’ha produït en els darrer anys. Per poder analitzar les dades em manca conèixer si inclou el pagament de les matrícules en els imports que ha donat o no. En tot cas ha indicat que l’import mitjà de la beca (com he dit, no sé si amb l’esmentat import) és de 2.966 euros. Ha afegit que per evitar confusions s’ha d’aclarir que des del curs 2006-2007 es concedeixen igualment beques d’estudi de màster per a aquells estudiants universitaris que no desitgin accedir als préstecs renda i que compleixin les condicions de renda.

Ha explicat també les principals debilitats del sistema universitari espanyol. Entre les que ha destacat les mobilitzacions d’alguns sectors contraris al procés de construcció de l’EEES, les associacions de missatges erronis a aquest procés, la desinformació sobre el procés i sobre el paper de les administracions, general i autonòmiques i de les universitats.

També ha explicat amb detall l’Estratègia Universitat 2015 i el Campus d’Excel·lència Internacional dels que he parlat sovint.

No s’ha oblidat de detallar molt aspctes de la recerca i d ela transferència de tecnologia.

Igualment ha fet una llarga exposició de l’ANECA i de les reformes que s’han d’efectuar les quals tractarem en el proper Patronat el proper dia 16 de desembre.

Destaco que el discurs és tècnic i detallat, molt ric en indicadors, cosa que el diferència la seva intervenció de les d’altres responsables anteriors. Les dades aportades permeten fer múltiples preguntes i enriquir el debat.

Em llegiré el discurs amb molta més calma i intentaré interpretar alguns dels indicadors. Un dia d’aquests llegiré les preguntes que li han formulat i les respostes corresponents.

He pogut llegir, tanmateix, que algun diputat li ha dit alguna cosa sobre l’ANECA que ha obligat a Rubiralta a dir: Hauríem de tenir tots el màxim respecte perquè tots els consells de govern estan setmana a setmana aprovant, en alguns casos amb pressions no democràtiques, el que es vagi efectuant la incorporació de nous plans d’estudi amb la participació de tots els sectors. Temps tindré de saber alguna cosa més.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació