Enric I. Canela

Crònica publica avui una entrevista amb la comissionada per a Universitats i Recerca, Blanca Palmada.

Diu coses interessant, podeu llegir-les a l’entrevista. Recullo només la part que parla del Pla de Bolonya.

Li pregunten: Amb el Pla de Bolonya hi ha hagut molt de rebombori. Què significa el Pla de Bolonya per a Catalunya?

Respon: Significa estar a Europa, és un acte de normalitat absoluta. Que aquests canvis que ha d’afrontar la Universitat pública no posin en perill el caràcter públic i la fortalesa que ja té ara la universitat però que podria quedar en entredit sense uns recursos addicionals, energies extres. El que no hem de tenir és por, el que fa pànic és quedar-nos estancats a Espanya.

Li pregunten: En les mobilitzacions de protesta els estudiants es queixaven que amb el Pla de Bolonya no es podrà estudiar ni treballar a la vegada, i que la universitat es privatitza.

Respon: Aquestes premisses s’aniran desfent soles. Hi ha qui diu que no es podrà estudiar i treballar perquè Europa requereix presencialitat a classe. El que no es podrà fer és treure’s la carrera amb uns apunts fotocopiats. Però si que es podrà treballar i estudiar a la vegada, sense anar més enllà, la universitat a distància, la UOC seguirà existint. La nostra tasca és reforçar la informació, perquè jo no sé d’on han tret que la universitat es privatitza. Perquè la universitat catalana precisament no té finançadors privats.

Té raó, però algun en algun lloc del Govern ha d’informar al estudiants de secundària. No veig massa moviment al respecte.

2 respostes a “Blanca Palmada s’explica”

 1. a 14 gen. 2009 a les 11:38 alumne

  Quan vaig llegir l’entrevista, no em va agradar gaire:

  Els comptes del mapa, o quan diu que la universitat catalana està al nivell de l’holandesa, es refereix únicament al nombre de beneficiaris dels ERC Starting Grants. És un indicador, sí, i especialment de la gent que s’està estabilitzant, i per tant ho és de present i futur. I va ser un resultat molt bo. Però no és un bon indicador del total del sistema de recerca. Conceptualment, no fa referència a investigadors plenament establerts (posem al costat els resultats de les ERC Advanced Grants, que també sabem com van anar…). Ni al bulk del sistema, només als més excel·lents dels excel·lents. I finalment, cal tenir present que aquesta resposta és a una pregunta sobre la universitat, quan moltes de les grants que van venir a Catalunya van estar destinades a investigadors de centres de recerca no universitaris o a investigadors ICREA, i aquestes persones, precisament, no destaquen per la seva contribució docent a les universitats.

  D’altra banda, quan diu “I aquí hi ha un pacte que assegura la inversió fins el 2012”,crec:
  1) que el Pacte, que jo sàpiga, no te associat cap tipus de financiació o inversió, més enllà de compromissos polítics;
  2) que el 2012, en recerca, no és futur, és present no immediat (menys del que dura una tesi doctoral); estabilitat voldria dir compromís de mantenir una política durant posem 10 ó 15 anys (i sense petites sorpreses d’última hora cada pocs mesos).

 2. a 14 gen. 2009 a les 11:45 enriccanela

  Alumne,
  tens raó, això és el fruit d ela feina feta per Mas-Colell i no esgarrada despré amb els ICREA, la majoria. Tenim uns centres atractius, uns pocs, en cas d’ICREA donem unes bones condicions de treball i mitjans i viure a Barcelona està bé. No té massa veure amb la universitat encara que si hi ha en algun cas relació.
  El Pacte és un paper. No assegura res de res a més la comissionada no té massa a veure amb el Pacte. La broma del 2012 fa riure. De totes formes ningú a Catalunya fa cas del Pacte. De fet si no fos per Madrid, en aquest àmbit, morts de gana. L’aposta catalana per la recerca és molt pobre.
  És el que tenim. La comissionada no pot dir gaire més perquè malgrat tot el que es va dir, no pot discutir els temes al si del Govern ni res. La universitat i la recerca per a aquest Govern és molt menys important que les pallasades de Saura.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació