Enric I. Canela

Una exsenadora gallega del PP, Mercedes Gallego Esperanza, escriu La R+D+i i les polítiques indecises.

Diu que crida l’atenció que sent la novena potència mundial ocupem llocs tan baixos en tots els camps de la R+D. Evidentment, els factors que originen aquest desfasament són nombrosos abastant des de les pròpies deficiències del sistema als econòmics o polítics. En aquest últim grup s’emmarquen les polítiques indecises dels governs socialistes a l’hora de definir, canalitzar, actualitzar i assegurar el nostre sistema d’R + D. Això origina la consegüent pèrdua de temps, de recursos i de credibilitat, impedint assolir el desenvolupament ple propi d’un país desenvolupat. A l’any 2004, quan arriben al govern els socialistes, era un moment en que el nostre sistema d’R + D necessitava un tomb perquè els temps així ho requerien.

No segueixo amb l’article. No defensaré la política socialista en els anys 80-90 ni la del govern anterior, però es necessita tenir molta cara o ser un complet ignorant per dir que era l’any 2004 quan calia apostar per l’R+D+i. I acaba l’article dient:

I no parlem dels comptes de la lletera de la ministra Garmendia que, en plena eufòria del seu acabat d’estrenar càrrec ministerial, va afirmar que Espanya per a l’any 2015 seria una de les deu primeres potències mundials en R+D. És de desitjar que les ínfules de la ministra hagin desaparegut i s’esforci a garantir unes condicions millors que li puguin facilitar l’aconseguir, a través de la concertació i del diàleg, d’un Pacte Nacional per l’R+D i a principis tan elementals com és la revisió real, no teòrica, del conjunt del sistema. Això li permetria posar en marxa les reformes necessàries per a elaborar polítiques d’R+D+i, a curt i mitjà termini, amb una coordinació efectiva i equiparar Espanya amb la resta dels països de la Unió Europea.

La veritat és que no sé que passarà en els propers anys i si els bons propòsits de la ministra podran acomplir-se, la situació econòmica no és per llençar coets i amb Solbes pel mig no és fàcil apostar per una economia competitiva, però els plantejaments que s’estan fent, amb idees, estan a anys llum dels de governs anteriors.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació