Enric I. Canela

Ahir vaig publicar dos apunts ràpids (Canvi del calendari acadèmic universitari i Beques, diners i diàleg) sobre el que havien manifestat els rectors després de la reunió de la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE), a través del seu president, ÁngelGabilondo, i de la vocal Esther Giménez-Salinas.

Naturalment, avui la premsa ho recull amb tots els matisos:

En síntesi, els rectors estan farts de paraules i volen mesures concretes que es poden sintetitzar en:

  • Més diners per adaptar el sistema universitari espanyol a l’espai europeu d’educació superior (EEES). En concret, una partida addicional de 100 milions d’euros. El govern ja no diu que l’adaptació serà a cost zero.
  • Més agilitat i transparència en el procés de verificació de les noves titulacions. Són molt crítics amb l’excés de burocratització que està comportant l’acceptació de les noves titulacions, per la qual cosa reclamen a l’ANECA més agilitat i transparència en el procés de verificació.
  • Les titulacions de grau i els màsters necessaris per al desenvolupament d’aquesta activitat, com el de professor de secundària, han de tenir preus polítics.
  • Més beques per garantir la igualtat d’oportunitats i la mobilitat. Concretament, l’ampliació d’un 4% del pressupost destinat a beques per al curs vinent.
  • Mesures que permetin la conciliació de la vida laboral amb els estudis.
  • Comunicació efectiva i real per evitar que les protestes contra el pla Bolonya s’estenguin als centres de secundària. El ministeri ha remès una carta als rectors en la que els anuncia que finançarà les iniciatives informatives que desenvolupin les universitats en els instituts.
  • Volen protagonisme en l’elaboració de la llei de la ciència.

Encara que els rectors porten temps reclamant aquestes i altres qüestions, consideren que ja no es pot perdre més temps, i més després de les protestes estudiantils que s’han desenvolupat a diverses universitats espanyoles en contra de la implementació del procés de Bolonya durant el primer trimestre i que amenacen amb reiniciar al febrer.

Els rectors van deixar clara la seva negativa a qualsevol moratòria i referèndum en la posada en marxa de l’EEES. Consideren que el debat està tancat. Els rectors estan amb els estudiants en tot el que sigui la defensa del diàleg, però hi ha un límit, que és el compliment de la legalitat. Consideren que la universitat també té aquest límit.

Per altra banda volen el canvi del calendari acadèmic. Proposen començar el curs a primers de setembre, i acabar-lo a finals de maig. Els exàmens de recuperació que ara es fan al setembre es farien a les últimes setmanes de juny o les primeres de juliol. Molt racional.

De tot plegat es pot deduir que hi ha un procés de convergència. El govern, en la mesura que pugui, farà cas dels rectors. Les propostes dels rectors són lògiques. L’única que considero un brindis al sol és demanar mesures que permetin la conciliació de la vida laboral amb els estudis. I que ha de fer el govern? Això depèn de com les universitats facin els horaris i itineraris. El que cal fer és que es pugui estudiar sense haver de treballar.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació