Enric I. Canela

El bloc de Joan Gil Oliveras és sempre una mina d’informació. Avui ha publicat un article, extens, que, a banda de parlar dels petits problemes de salut dels que veig està restablert, ens explica algunes coses d’actualitat universitària.

N’escullo un que m’ha cridat l’atenció: 7. Mercantilització a la Universitat pública. La UPF i la seva relació empresarial. Es tracta de la denúncia que fa l’AEP de la UPF: La UPF ha aconseguit donar-nos un exemple claríssim del què vol dir mercantilització: prepara als estudiants i les estudiantes per treballar a Mediapro i ho disposa tot per tal que els coneixements generats en el sí de la comunitat educativa passin a ser patrimoni d’aquesta empresa en particular, amb el perill que això suposa que, a mitjà termini, sigui Mediapro qui decideixi en què s’ha de fer recerca i en què no. La construcció del campus de Ca l’Aranyó no ha estat només un atac a l’autonomia universitària, sinó també una maniobra de màrqueting i un moviment per enriquir Mediapro a força de contractes immobiliaris.

Bé, em sembla que les coses no van per aquí. Us recomano la lectura de l’article d’El Periódico del dia 23 de gener de 2007 (amb mapa inclòs). Les instal·lacions són un gran complex en les que conviuen diferents organismes i empreses. El detall de com havia de ser la inversió el teniu aquí (naturalment de tot el complex, no només de la part de la UPF). Per altra banda podeu veure l’aprovació del finançament del Govern de la Generalitat. Aquests estudiants de la UPF es fan una empanada mental confonen la part de Mediapro amb la de la UPF, etc. Reconec que el tema no és senzill però abans de llençar acusacions cal informar-se molt bé.

El que si és cert és que és un magnífic lloc de relació universitat – empresa i on els estudiants de comunicació podran aprendre la seva professió.

5 respostes a “La UPF en mans de l’empresa”

 1. a 19 gen. 2009 a les 1:27 Joan Gil Oliveras

  He vist que a l’article parlen d’una tal fàbrica Canela. Que era de la seva família?

 2. a 19 gen. 2009 a les 6:20 enriccanela

  Joan,
  No. de fet hi havia dues famílies Canela industrials, una era la meva i l’altra aquesta. Imagina’t, si la meva família li hagués venut la fàbrica a la UB i jo defensant el Pla de Bolonya… Malauradament pocs cèntims, per anar fent.
  Records

 3. a 20 gen. 2009 a les 2:09 Estudiant de la UPF

  Perdoni senyor Enric Canela,
  li agrairia que vostè també s’informés abans de parlar.
  La UPF ara mateix està utilitzant espais que estan dins de l’edifici Mediacomplex (edifici co-gestionat per l’empresa privada MEDIApro i la societat público-privada 22@Barcelona). Si vol informació miri això “El projecte preveu l’ús, en règim d’arrendament, de 5.000 m2 de platós i espais tècnics (sales d’edició i de muntatge) que es construiran en el sector gestionat per Mediacomplex” [http://www.upf.edu/enoticies/0304/0107.html].
  I també pot trobar informació a la web de l’empresa MEDIApro [http://www.mediapro.es/cat/catala.htm], que parla dels “5.000 m² d’espai docent ubicats dins del propi centre de producció audiovisual”, referint-se a l’edifici MEDIACOMPLEX (ara rebatejat com a IMAGINA Centre Audiovisual).

 4. a 20 gen. 2009 a les 4:32 enriccanela

  Estudiant de la UPF,
  Em sembla que no m’equivoco. Ja havia llegit aquest document abans d’esciure això. Normalment busco la informació. Quin és el problema, l’arrendament? Les universitats tenen instal·lacions en règim d’arrendament (o cessions a llarg termini pagant cada any). per exemple el campus de la Vall d’Hebron de la UB que es va signar abans dels Jocs Olímpics o les Facultats de Geografia i Història i Filosofia, amb cessió de terrenys signat l’any 1993.
  Si no estic mal fixat els edificis Nexus de la UPC són propietat del con sorci de la Zona Franca (i ja fa anys que funcionen). I les residències d’estudiants?
  Simplement fa anys que la Generalitat no posa els recursos per detrminades coses, però la relació amb Bolonya no té cap sentit.
  El que em sembla fora de lloc és carregar al Procés de Bolonya coses que fa més de 15 anys que passen.
  Potser també serà culpa de Bolonya l’esclat de la primera Guerra Mundial.

 5. a 22 gen. 2009 a les 5:56 AEP a la UPF

  L’AEP a la UPF respon a Enric Canela sobre Mediapro: http://www.aep.cat/upf/mediapro/laep-a-la-upf-respon-a-enric-i-canela-sobre-mediapro-i-la-upf/

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació