Enric I. Canela

Crònica publica avui una entrevista amb la rectora de la UOC, Imma Tubella. Fa un repàs a la situació de la UOC. Una entrevista que val la pena llegir per saber algunes coses de la UOC. Parlat també del Pla de Bolonya. Reprodueixo aquest tros:

És tan dolent aquest pla?
Jo crec que un espai europeu d’ensenyament és necessari, perquè significa més mobilitat. Hem de triar entre un espai espanyol d’ensenyament o un espai europeu, i jo penso que obrir-nos a Europa és positiu. Si haguéssim llegit la declaració de Bolonya, em sembla que tots hi hauríem d’estar d’acord. Perquè no parla de mercantilització ni res d’això, parla de la construcció d’un espai amb molta més mobilitat. És molt positiu que puguis anar a treballar a França o Alemanya i el teu títol valgui. Crear una frontera als Pirineus no és aconsellable. Ara, que el procés s’hauria pogut fer d’una altra manera, evidentment.

Què ha fallat?
Penso que no ens hem sabut explicar. L’esperit és bo, però el procés hauria pogut ser molt millor. Els rectors catalans, al principi del procés, vam anar a Madrid i vam dir que no estàvem d’acord amb els 240 crèdits per titulació. Tot Europa està a favor dels 180 crèdits menys Grècia, Turquia i l’Estat espanyol, que en volen 240. No vull analitzar si algunes carreres necessiten 240 o 180 crèdits, això no ho sé; jo el que vull dir és que, si construïm un espai europeu d’ensenyament és per facilitar la mobilitat i, en el moment que nosaltres som diferents, perjudiquem aquesta mobilitat. Fa poc vam fer una reunió amb els rectors de Portugal per a veure si podíem arribar a acords de mobilitat, però era impossible, perquè ells tenen 180 crèdits i nosaltres 240. En aquesta reivindicació, les universitats catalanes, incloent-hi les privades, ens vam quedar soles. Ara ens diuen que potser teníem raó. Aquesta és una de les coses que s’haurien pogut millorar, però considero que l’esperit de Bolonya és bo i necessari. De les altres coses no sé si val la pena repetir els temes. Mercantilització? Jo no en veig; pràcticament totes les universitats hem posat humanitats com a grau primer, per exemple. Darrere el tema de Bolonya hi ha un malestar molt gran dels estudiants amb el món, que jo puc compartir
.

Mentre, llegeixo que uns 50 estudiants de la UdG es tanquen un altre cop a la Facultat d’Educació per protestar contra el Pla de Bolonya.

També el president de la Conferència de Rectors d’Universitats Espanyoles (CRUE) i rector de la Universitat Autònoma de Madrid, Ángel Gabilondo, ha estat rebut a Saragossa per una trentena d’estudiants que rebutgen el Pla Bolonya, que sostenien pancartes en què es llegia ‘La universitat pública no està en venda’.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació