Enric I. Canela

Podeu llegir al web del Ministeri de Ciència i Innovació que La ministra de Ciència i Innovació va presentar als representants dels estudiants universitaris l’esborrany de l’Estatut del Estudiant Universitari. Allà trobareu alguns detalls però crec, que d’entrada, s’està cometent un error. Els estudiants que negocien representen molt poc als universitaris catalans. No entro a valorar si representen molt o poc als d’altres comunitats autònomes però la Coordinadora de Representantes de Estudiantes de Universidades Públicas (CREUP), la Federación de Asociaciones de Estudiantes Progresistas de España “Giner de los Ríos” (FAEST), la Confederación Estatal de Asociaciones de Estudiantes (CANAE) y el Sindicato de Estudiantes (SE) tenen poc a veure amb les associacions catalanes. Una altra vegada l’exclusió quan se’ns obliga a una norma estatal? Crec que és un error ja que a Catalunya les protestes són destacables.

En relació a aquesta notícia El País destaca avui La Universitat tindrà l’obligació d’afavorir estudi i feina. Com a titular està bé, com a contingut ho dubto. Explica una mesura que no fa més que dir el que diu el que de forma populista el PSOE va posar a la LOMLOU:
Article 46.2 En els termes establerts per l’ordenament jurídic, els estudiants tindran dret a: k) Una atenció que faciliti compaginar els estudis amb l’activitat laboral.

Especial Bolonya ho retrata de forma excel·lent Treballar en el Telepizza és coneixement superior.

La nota de premsa del ministeri diu, en relació a les mesures que es prendran per afavorir la implantació del procés de Bolonya:

Aquestes mesures inclouen millores en el sistema de beques i iniciatives que permetin garantir els drets dels estudiants que compaginen treball i estudis, en el marc del Programa Campus d’Excel·lència Internacional.
En aquest sentit, i com a mostra del compromís del ministeri amb la compaginació del treball i l’estudi, la ministra ha presentat una proposta per incentivar als campus, la contractació d’estudiants a temps parcial que col laborin en tasques culturals, esportives, solidàries, de suport a la discapacitat i altres actuacions integrades en el Programa Campus d’Excel·lència Internacional, en el marc del Pla Espanyol de Estímul de l’Economia i l’Ocupació (Pla E)
.

Això està molt bé, però la LOMLOU també diu:

Article 46.4. A fi de que ningú quedi exclòs de l’estudi a la Universitat per raons econòmiques, el Govern i les Comunitats Autònomes, així com les pròpies Universitats, instrumentat una política de beques, ajudes i crèdits per a l’alumnat i, en el cas de les Universitats públiques , establiran, així mateix, modalitats d’exempció parcial o total del pagament dels preus públics per prestació de serveis acadèmics. En tots els casos, es prestarà especial atenció a les persones amb càrregues familiars, víctimes de la violència de gènere i persones amb dependència i discapacitat, garantint així el seu accés i permanència als estudis universitaris.

Aquesta notícia també la recull ABC Garmendia promourà la creació de llocs de treball per als universitaris.

Jo no estic en contra de prendre mesures que permetin als estudiants fer alguna feina, està molt bé, però quedi clar que sense un sistema de beques el Procés de Bolonya, si es fa bé, comportarà la discriminació dels estudiants amb menys possibilitats econòmiques. Sense beques prou ben dotades, els estudiants amb menys recursos estaran obligats a allargar els seus estudis o anar obtenint resultats molt baixos. Entenc que la ministra no hagi volgut improvisar i que li calgui una prudent espera. Els pressupostos de l’Estat són els que són, però el compromís en aquesta línia ha de ser molt clar. En això, ho he dit des del primer dia, els estudiants tenen raó. Público ja ho diu: Els estudiants demanen a Ciència beques per a Bolonya.

No entro en valorar massa el reconeixement de crèdits per la feina, ho fa Especial Bolonya. La LOMLOU en el seu article 46.2 i) diu:

Obtenir reconeixement acadèmic per la seva participació en activitats universitàries culturals, esportives, de representació estudiantil, solidàries i de cooperació.

Feina si, però algú estarà conforme que a un estudiant de Medicina se li convalidin crèdits per col·laborar en un festival musical?

Hem d’anar amb compte, altrament prendrem tots mal.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació